Pestoöverbakad rödingsfilé

Pestoöverbakad rödingsfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Pestoöverbakad rödingsfilé

17 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 rödingar

Pesto:

  • 2 dl färsk basilika
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl pinjenötter (eller jordnötter)
  • grovsalt, svartpeppar
  • 0,5 dl parmesanost
  • 0,5 dl pecorinoost
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g fast potatis
  • smör, till pensling

Sås:

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Fisken ska tvättas och fjällas om det behövs, sedan fileas. Dra bort benen.
  2. Peston blandas i mixer (låt stå ett tag, då blir den bättre).
  3. Potatisen tvättas, skivas tunt och steks i ugn, smörpenslad, gärna arrangerad till små blommor.
  4. Täck fisken med peston och ugnsbaka i ca 15 minuter på 200°.
  5. Såsen görs parallellt. Fräs lök i smör och tillsätt vin, buljong och grädde. Låt koka ihop och smaksätt med salt och peppar.
  6. Placera fisken uppe på potatisen och slå såsen runt.