Älg med rotfruktspytt och rödlökskompott

15 november 2007
4

Du behöver

  • 400 g älgytterfilé
  • 200 g urbenad rådjurssadel i 4 bitar
  • 4 st rosmarinkvistar
  • smör att steka i
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk riven pepparrot

Rödlökskompott:

  • 1 st stor rödlök (1,5 dl hackad)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk socker

Rotpytt:

  • 100 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • smör att bryna i
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås:

  • 1 dl hallon och blåbär
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk smör
  • 0,5 msk socker
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Trä upp rådjurssadlarna på rosmarinkvistarna och stek dem i smör. Salta, peppra och låt vila en stund. Stek även älgytterfiléerna i smör, långsamt ca 3 min på varje sida. Salta, peppra och låt vila.
  2. Rödlökskompott: Koka den hackade rödlöken med vitvinsvinägern och 2 msk socker.
  3. Rotpytt: Skala och tärna kålrot och rotselleri. Bryn i smör, salta och peppra.
  4. Sås: Tag undan några bär till garnering. Blanda resten med rödvin och koka ihop till hälften. Montera ner 2 msk smör, smaksätt med socker, salt och vitpeppar.
  5. Uppläggning: Fördela rotpytten på portionstallrikar, skiva älgytterfiléerna och arrangera dem ovanpå tillsammans med renspetten och rödlökskompotten. Strö över pepparroten, skeda såsen runt och garnera med bären.
Kommentera receptet

Fler goda recept