Färsk pasta med parma och parmesan

16 röster
35 min
4
Färsk pasta med parma och parmesan
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Egen pasta är inte särskilt svårt att göra. Man kan kavla och strimla pastadegen för hand, men det underlättar betydligt med en pastamaskin!

Visa mer
35 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 ägg
  • 200 g durumvetemjöl
  • 200 g parmesanost, riven
  • 400 g parmaskinka i tunna skivor
  • 1 dl bladpersilja, strimlad
  • 3 st vitlöksklyftor, skalade
  • smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Väg äggen utan skal och väg sedan upp dubbla mängden mjöl.
  2. Kör ägg och mjöl i en matberedare tills det hela blir smuligt. Ta upp och forma till en pastadeg.
  3. Platta ut degen och kör den i omgångar genom en pastamaskin så att den blir tunnare och tunnare. Strimla degen sista omgången och lägg den åt sidan.
  4. Skala vitlöksklyftorna och stek dem i en panna med smör. Låt gärna gå färdigt i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
  5. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta. Lägg ner pastan och låt den koka i 2 minuter.
  6. Häll av vattnet, rör ner en klick smör, hälften av parmesanosten och persiljan.
  7. Fördela pastan i djupa tallrikar och lägg parmaskinka och vitlöksklyftor ovanpå. Strö över resten av parmesanosten och persiljan och dra några varv med pepparkvarnen.
12 oktober 2010

Fler goda recept