Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås

8 röster
20 min
4
Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Halstrade laxspett på en bädd av vitkåls- och rödlöksfrästa nudlar med ingefärs- och sojasås.

Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 250 g nudlar
  • 250 g vitkål
  • 200 g rödlök
  • 100 g cashewnötter
  • 600 g lax (rå, fjällad med skinnet kvar)
  • 8 träspett
  • 150 g pak soi eller kinakål
  • smör att steka i
  • salt
  • vitpeppar från kvarn

Sojasås:

  • 1 dl soja
  • 1 dl vatten
  • 5 msk socker (ca 75 g)
  • 1 msk maizena
  • 2 msk färsk, riven ingefära

Gör så här

  1. Börja med att koka nudlarna. Strimla sedan vitkålen och rödlöken.
  2. Fräs kål och lök i en stekpanna med lite smör tillsammans med nötterna. Salta och peppra och blanda i de avrunna nudlarna.
  3. Sås: Koka upp soja, vatten och socker i en kastrull. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt blandningen i kastrullen. Rör om och låt småputtra några minuter. Tillsätt ingefäran mot slutet - annars blir såsen besk.
  4. Skär laxen i åtta fina bitar. Trä bitarna på spetten med stjärtdelarna inrullade. Stek spetten utan fett i het panna. Salta och peppra.
  5. Plocka fina blad av pak soisalladen och fördela på fyra tallrikar. Lägg nudelblandningen på och laxspetten överst. Slå över såsen.
19 december 2008

Laddar fler recept