Blåmusslor kokta i vin med osttoast och aïoli

0 röster
4
Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor, väl tvättade
  • 1 st fänkål, strimlas
  • 2 st gula lökar, strimlas
  • 10 st vitlöksklyftor, finhackas
  • 6 dl vitt vin
  • 4 skivor formfranska
  • 250 g lagrad grevéost, rivs
  • 1 st äggula
  • 2 dl solrosolja
  • smör att fräsa i
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs fänkål, gul lök och 6 av vitlöksklyftorna i lite smör i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt musslorna och låt dem fräsa med. Häll på vinet, lägg lock på och låt alltsammans koka i 5 minuter. Drag åt sidan.
  2. Fördela den rivna osten på brödskivorna. Gratinera i ugnen på 225° tills osten blivit gyllenbrun.
  3. Lägg äggulan i en skål tillsammans med 4 vitlöksklyftor. Tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning tills aïolin tjocknar. Salta och peppra.
  4. Vid serveringen, fördela musselblandningen i djupa tallrikar. Slå över buljongen. Halvera osttoasterna och servera dem och aïolin vid sidan om.
15 november 2007

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept