Pilgrimsmussla med ramslök och palsternacka

Pilgrimsmussla med ramslök och palsternacka
Foto: TV4

Pilgrimsmussla med ramslök och palsternacka

Av: Anders - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

45 min

Halstrade pilgrimsmusslor serveras med palsternackspuré, ramslöksolja och brynt smör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4-8 pilgrimsmusslor (handplockade)
  • 400 g palsternacka
  • 3 schalottenlökar
  • 5 dl hönsbuljong
  • 150 g smör (används till två moment)
  • 1 knippe ramslök
  • 1 msk olivolja
  • 1 citron/lime
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och tärna palsternackan och löken. Bryn lätt i lite smör utan att det tar färg. Slå över buljongen sjud tills palsternackan är helt mjuk och går att mosa lätt. Mixa med stavmixer och montera i rumsvarmt smör i den varma krämen.
  2. Bryn musslorna i en stekpanna tills ytan karamelliserats lätt (fått färg). Lyft ur och låt vila ca 5 minuter, salta och peppra innan servering.
  3. Mixa ramslöken med skalet av en citrusfrukt, olivolja och salt till en slät olja som är ordentligt grön (ca 2 min).
  4. Bryn smör till en nötig ton i en kastrull. Ringla detta lätt över musslan, garnera med en ramslök.
  5. Lägg upp på tallrik eller passande uppläggningsfat. Kom ihåg att njuta.