Osso buco alla torta di mandorle

Ossobuco alla torta di mandorle
Foto: tv4

Osso buco alla torta di mandorle

Av: Anders - Ronneby

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2-3 h

Osso buco med mandelpotatisbakelse. En gryta från norra Italien, där gremolatans fina smak lyfter smakupplevelsen på långkoket ytterligare en nivå.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

5358 Soprasasso Valpolicella Ripasso, Veneto, Italien
Ett fruktigt och kryddigt vin med inslag av björnbär och blåbär. Vinets frukt och runda tanniner blir en fin match till kalven i ossobucon. Vinets kryddighet möter fint kryddigheten i gremolatan.

Ingredienser

portioner

Osso buco

  • 4 skivor kalvlägg (cirka 3-4 cm tjocka)
  • salt
  • svartpeppar
  • mjöl, att vända köttet i
  • 0,5 dl olivolja (av god kvalité)
  • 2 klyftor vitlök
  • 60 g smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 knippe persilja
  • 1 dl köttbuljong, att ösa med
  • 2 lagerblad
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 2 krm malen kanel

gremolata

  • 1 citron rivet skal (kravodlad)
  • 10 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackad

Mandelpotatisbakelse

  • 600 g mandelpotatis
  • 3 dl Västerbottensost, riven
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm salt
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Bind om kalvläggskivorna med bomullsgarn. Salta och peppra och vänd dem i mjöl; skaka av överflödigt mjöl.
  2. Värm olja, smör och tre vitlöksklyftor i en stor tjockbottnad gryta, så stor att köttet får plats i ett lager. Lägg ner köttet i grytan och bryn det i cirka 12-15 minuter.
  3. Ställ sedan kalvskivorna ovanpå varandra i ett enda lager, häll på vinet och tillsätt lagerblad, kryddpeppar och kanel. Lägg på locket.
  4. Låt det sjuda svagt i 15 minuter, häll sedan på 1.5 dl vatten och lägg ner köttet igen i grytans botten. Fortsätt sjuda under lock i 2-3 timmar tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel. Kontrollera vätskenivån ett par gånger och tillsätt mer vatten om det behövs.
  5. Lägg upp köttet på ett fat och håll det varmt. Kasta bort vitlöken och lagerbladen.
  6. Till gremolatan bladar du citronskal, persilja och vitlök.
  7. Öka värmen under grytan och rör om i 1-2 minuter tills såsen tjocknat, skrapa loss stekresterna från grytans botten. Rör i gremolatan.
  8. Krydda med salt och svartpeppar om det behövs och lägg i köttet i grytan. Låt det bli genomvarmt, servera med citronklyfta. För att öka såsen syra kan du slå i ytterligare 1 dl vitt vin och reda av såsen till önskad konsistens.

Mandelpotatisbakelse

  1. Skala och koka mandelpotatisen. När potatisen är klar slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen grov med hjälp av en gaffel.
  2. Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), salt och peppar.
  3. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Skär av kanterna och dela varje rulle i fyra bitar.
  4. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Hit går att förbereda!
  5. Sätt ugnen på 250 grader och grädda dina potatisbakelser strax före servering i nedre delen av ugnen 15-17 min tills de fått fin färg.