Havets mysterier - pilgrimsmussla och hälleflundra

Havets mysterier - pilgrimsmussla och hälleflundra
Foto: TV4

Havets mysterier - pilgrimsmussla och hälleflundra

Av: Anastasia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

Fräsch förrätt där Peru träffar Japan. Tiradito på pilgrimsmussla och hälleflundra med aji amarillo salsa, passionsfruktmarinad, vattenmelongranite och leche de tigre.

Tillagningsid: 50 minuter och 4 timmar för frysningen.

Vintips:
Hilltop Gewurztraminer/Sauvignon Blanc 59kr, art nr: 5332

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Vattenmelongranite

  • 1,5 kg vattenmelon utan kärnor
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk limefrukt, juice

Tiradito

  • 0,5 kg hälleflundrafile
  • 400 g pilgrimsmussla

Leche de tigre

  • 1 dl limejuice, färskpressad
  • 2 msk apelsinjuice
  • 1 tsk stjälkselleri, finhackad
  • 1 tsk chilipeppar, finhackad
  • 1 vitlök, pressad
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 tsk kondenserad mjölk osötad
  • 200 g rödingfilé

marinad

  • 4 dl limejuice, färskpressad
  • 5 msk stjälkselleri, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 dl koriander, finhackad
  • 1,5 tsk havssalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chilipeppar, finhackad
  • 2 dl maracuja juice
  • 4 passionsfrukter
  • 2 tsk aji amarillo pasta

Garnering

  • 1 dl rödlök, strimlad
  • 2 dl mote majs, kokt (speciell majssort från Peru)
  • 200 g sötpotatis, kokt
  • 4 kvistar färsk koriander
  • 1 passionsfrukt

Gör så här

Vattenmelongranite

  1. Dela vattenmelonköttet. Blanda vattenmelon med socker och limejuice i en matberedare. Häll ut i en form och låt frysa i 2 timmar.
  2. Blanda innehållet igen med sked eller skrapa med gaffel. Låt frysa ytterligare i 2 timmar.

Leche de tigre

  1. Blanda limejuice, apelsinjuice, finhackad chilipeppar, finhackad selleri och pressad vitlök.
  2. Späd ut mjölk med fiskbuljongfiskbuljong för att mjölken inte skär sig.
  3. Blanda allt i en bunke.
  4. Skär röding i små kuber 5 mm x 5 mm. Lägg rödingen i ett glas och häll över buljongblandningen. Toppa med vattenmelongranite.

Marinad

  1. Blanda limejuice, finhackad selleri, pressad vitlök, finhackad koriander och finhackad chilipeppar, smaka av med salt och peppar.
  2. Dela marinaden i två delar.
  3. Blanda marakuja juice, dela passionsfrukterna och skrapa ner innehållet i ena blandningen.
  4. Blanda aji amarillo pasta i andra delen av blandningen.

Tiradito

  1. Med hälleflundra:
  2. Skär fisken i tunna skivor, salta med havsalt och lägg på tallriken i omlott. Häll över juiceblandningen med marakuja juice. Garnera med kokt sötpotatisskivor och mote majs och passionsfruktskiva vid sidan om.
  3. Med pilgrimsmussla:
  4. Skiva pilgrimsmusslorna i 3-4 skivor på längden. Salta och låt stå i några minuter. Häll över juiceblandningen med aji amarillo. Garnera med finstrimlad röd lök och koriander kvistar. Lägg vid sidan om tiradito med hälleflundra. Servera genast med leche de tigre.