Lucumamousse - Inkas guld

Lucumamousse - Inkas guld
Foto: TV4

Lucumamousse - Inkas guld

Av: Anastasia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Lucumamousse med kanderade pekannötter, chokladsås och mango- och hallonsfärer. Lucuma är typisk peruansk frukt, som också kallas för Inkas guld.

Tillagningstid: 40 minuter + kylskåpstid: 2 h för lucumamoussen och 2 h för resp sfär.

Vintips:
Les Murets d’Esprades 95 kr, art nr: 5356

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lucumamousse

  • 4 tsk gelatinpulver
  • 3 msk vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl kondenserad mjölk sötad
  • 2 dl kondenserad mjölk osötad
  • 1 krm vanillin
  • 1,5 dl lucumapulver

Kanderade pekannötter

  • 1 msk smör
  • 5 msk strösocker
  • 1 msk honung
  • 100 g pekannötter

Chokladsås

  • 50 g mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 2 cl cognac

Bad:

  • 5 dl vatten
  • 6 g algpulver

Sfärer:

  • 2 dl mangojuice
  • 2 dl hallonjuice
  • 30 g gluco (kalciumglucoslaktat för att berika varor med kalcium)
  • 3 g xantanapulver (försköningsmedel från majs och kål)

Gör så här

Lucumamousse

  1. Blanda gelatinpulver med vatten i en mugg, låt stå.
  2. Vispa grädde lätt. Blanda kondenserad sötad mjölk, kondenserad osötad mjölk, vanillin och lucumapulver.
  3. Lös upp gelatinpulvret genom att ställa muggen i en kastrull med kokande vatten. Häll försiktigt gelatinblandningen i lucumablandningen under omrörning.
  4. Fördela blandningen i små formar och sätt in former i kylskåp i minst två timmar.

Kanderade pekannötter

  1. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör till sockret har smält.
  2. Tillsätt honungen och rör om. Blanda ner pekannötterna.
  3. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och låt svalna.

Chokladsås

  1. Lägg chokladen och häll grädde i en kastrull. Sjud på svag värme tills chokladen smält. Smaka av med konjak.

Mango- och hallonsfärer

  1. Mixa vatten och algin med stavmixer och låt stå i kylskåpet i två timmar.
  2. Mixa mangojuice med hälften av gluco och hälften av xantana pulver med stavmixer. Upprepa proceduren med hallonjuice. Låt blandningar stå i kylskåpet i två timmar.
  3. Spruta ner lagom stora droppar i alginlagen. Låt sfärerna ligga i ca 2 min och lägg sedan över dem i kallt vatten.
  4. Strö kanderade pekannötter över lucumamousse. Lägg mango- och hallonsfärer runt och måla några linjer med chokladsås över.