Amandas confiterade anklår med syrad spetskål och äppelsalsa

Amandas confiterade anklår med syrad spetskål och äppelsalsa
Foto: Cipper Olausson
Amanda Ucar
Amanda Ucar

Amandas confiterade anklår med syrad spetskål och äppelsalsa

Av: Amanda Ucar

Från: Grillmästarna

18 ingredienser

24 h + 3,5 h

Rimmade och confiterade anklår som grillas och serveras med syrad spetskål och salsa med äpple och schalottenlök. En fest för smaklökarna!

Ingredienser

portioner

Anklår

  • 0,75-1 dl salt
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 klyftor vitlök

Confitering

  • rapsolja (eller ankfett)

Syrad spetskål

  • 1 spetskål
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 msk strösocker
  • färsk persilja
  • salt

Äppelsalsa

  • 1,5 rött äpple
  • 1 schalottenlök
  • 1-1,5 msk olivolja
  • ca 0,5 citron
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 2 kvistar färsk persilja

Gör så här

Anklår - dag 1

  1. Blanda ihop salt, pressad vitlök och de färska kryddorna. Ta anklåren och klappa in dem med blandningen du har gjort. Lägg dem sedan i en form och plasta. Låt anklåren rimmas i 24 timmar i kylskåpet.

Anklår - dag 2 (servering)

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Ta anklåren från kylskåpet och borsta bort blandningen från dem. Lägg dem sedan i en ny form och häll över ankfett/olja så att det täcker anklåren helt. Sätt in formen i ugnen i ca 2,5- 3 timmar.
  3. När du känner och ser på anklåren att köttet är mört och faller av benet så är de klara. Då tar du upp dem ur fettet och låter dem svalna en stund.
  4. När de har svalnat, lägger över anklåren på grillen och låt grilla på indirekt värme. Skinnet ska få en fin och krispig yta på båda sidorna.

Syrad spetskål

  1. Strimla spetskålen i tunna strimlor, bland med resterande ingredienser, utom persiljan, och låt stå och dra åt sig alla smaker. Tänk på att smaka av. Blanda i hackad persiljan när det är dags att servera.

Äppelsalsa

  1. Skala äpplena och tärna dem i 0,5 cm stora bitar. Gör samma sak med schalottenlöken.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till salsan och servera direkt.