Älvens guld toppad med Västerbottensost

Älvens guld toppad med Västerbottensost
Foto: TV4

Älvens guld toppad med Västerbottensost

Av: Åsa - Haparanda

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1h

Vackra laxrosor bakade i ugn med Västerbottensost, serveras med mandelpotatis, stekta grönsaker och vitvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älvens guld

  • 0,5 färsk laxsida
  • 100 g färskost med vitlök
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar
  • smör
  • ca 12 mandelpotatisar
  • 1 broccoli
  • 1 paprika
  • 2 rödlökar

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • ev 2 msk gräslök, hackad

Gör så här

Älvens guld

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva laxen i tunna skivor.
  3. Bred varje skiva med färskost.
  4. Ta 2–3 skivor och rulla ihop till rosor och lägg på en plåt.
  5. Strö över riven Västerbottensost.
  6. Beräkna 2–3 laxrosor/person.
  7. Gräddas i ugn tills laxen är färdig, ca 10–15 minuter.
  8. Skölj potatisen och koka tills den är mjuk.
  9. Skär upp grönsakerna och fräs dem i smöret.

Vitvinssås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör ut 2 msk mjöl och fräs några sekunder.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong.
  5. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  6. Rör i grädde.
  7. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  8. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering och garnera gärna med hackad gräslök.

Servering

  1. Servera de vackra laxrosorna med kokad potatis, nystekta grönsaker och varm vitvinssås.