Matildagårdens porterstek

Matildagårdens porterstek
Foto: TV4

Matildagårdens porterstek

Av: Alva - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1h 15 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck
Concannon Chardonnay

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg nötkött benfritt (fransyska-innanlår eller rostbiff)
  • 33 cl porter (öl)
  • 0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 dl kinesisk soja
  • 1 tsk timjan
  • 6 enbär
  • 6 svartpeppar
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök (stor)

Till såsen

  • 8 dl sky, från köttet
  • 5 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Häll portern saften, sojan i grytan, buljongtärningarna, de delade vitlöksklyftorna kryddorna, tjocka lökringar.
  2. Koka upp lägg i köttet och låt koka sakta under lock. Vänd köttet ett par gånger under kokningen. Det tar ca 1 1/2 timme.
  3. Låt köttet ligga ca 20 min i skyn innan det skärs upp. Sila skyn späd med vatten till 8 dl vispa ut mjölet i grädden och red av såsen.