Pudding med karamellsås

Pudding med karamellsås
Foto: TV4

Pudding med karamellsås

Av: Alva - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

6 ingredienser

40 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck
Rocca di Montemassi Le Focaie 2006

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Till karamellsåsen

  • 1 dl rågad dl socker
  • 0,5 dl vatten

Till puddingen

  • 0,75 l mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 5 ägg

Gör så här

  1. Gör först karamellsåsen blanda socker och vatten i en tjock bottnade stekpanna värm över svag värme rör inte om men skaka pannan då och då medan sockret smälter.
  2. När allt socker smält ökas värmen lite rör ej om först blir det stora bubblor sedan små då börjar såsen bli brun och ryka lite ta då genast av pannan från spisen.
  3. Häll såsen i ett tunt lager i botten av (helst varma) formar av porslin låt kallna.
  4. Värm ugnen till 175 grader.
  5. Blanda till puddingen. Mjölk socker vanilj socker i en kastrull sjud blandningen men låt den inte koka. Låt den kallna, vispa äggen. häll i den i av svalnade socker mjölken och blanda väl. Fördela i de socker glaserade formarna.
  6. Grädda i vatten bad det vill säga ställ formarna i en lång panna med ljummet vatten i. sätt in långpannan i nedre delen av ugnen.
  7. Grädda små formar 25-30 min stor form 55-60 min. Man kan sticka med en gaffel i måttet av puddingen och se om den är klar och har stannat sig.