Alternativ citronpaj med Gullängsbjörnbär

POPULÄRT
Alternativ citronpaj med Gullängsbjörnbär
Foto: TV4

Alternativ citronpaj med Gullängsbjörnbär

Av: Anna - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45m

Söt och syrlig paj med citron och kokosgrädde, serveras med vackra björnbär.

Dryckesförslag: La Fortuna. Nr.8365 på Systemet. 89 kronor
Alkoholfritt 
alternativ: Tilllmans Rabarber & Citron

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 50 g riven kokos
  • 1 ägg
  • 2-4 msk vatten
  • 3 msk kokosolja (eller rapsolja)
  • 2 msk honung (alternativt agavesirap)
  • 120 g mandelmjöl
  • 40 g kokosmjöl

Fyllning

  • 5 ägg
  • 175 ml agavesirap
  • 4 citroner, zest
  • 150 ml citronsaft
  • 125 ml kokosgrädde, extra creamy kokosmjölk går bra

Garnering

  • björnbär

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Börja med att köra kokosflingorna i matberedare en liten stund så att de finfördelas lite extra, inte helt nödvändigt men det gör att degen blir ännu lite mer stabil.
  3. Blanda i ägg, vatten, olja och honung, eller agavesirap.
  4. Tillsätt äggblandningen till de torra ingredienserna och rör hastigt ihop till en något klibbig deg.
  5. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 12 minuter.
  6. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning

  1. Vispa försiktigt samman alla ingredienser och se till att kokosgrädden är helt utblandad utan klumpar, men försök samtidigt att inte vispa in för mycket luft i smeten.
  2. Om det bildas skum på ytan kan det vara bra att skumma av det innan du häller i det i pajskalet så att ytan på pajen inte blir bubblig när den gräddas.

Gräddning

  1. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
  2. Grädda pajen i ca 30 minuter på 160 grader.
  3. Fyllningen ska "stanna", men inte få färg.

Servering

  1. Låt pajen svalna helt.
  2. Servera pajen kall och garnera med färska björnbär.