Ålpastej med gäddfärs

Ålpastej med gäddfärs
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ålpastej med gäddfärs

13 ingredienser

För att laga den här pastejen krävs att du har en mixer. Förhöj gärna smaken hos denna läckra ålpastej genom att lägga till rökt ål och/eller syrliga äpplen i bitar. Variera gärna färsen med andra kryddor som persilja, gräslök eller lite dragon.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färsk ål, filéad
  • 200 g gäddfilé
  • 30 g formfranska, utan kanter
  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 4 msk dill, hackad
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk citron, pressad

Du behöver också:

  • en 1-liters ugnssäker form

Gör så här

  1. Fräs schalottenlöken i hälften av smöret utan att den tar färg. Låt kallna. Lägg brödet i en bunke, fukta med 1 msk vispgrädde och ett lätt uppvispat ägg samt schalottenlöken. Låt allt dra en liten stund i kylen.
  2. Skär gäddfilén i mindre bitar. Kör den med brödblandningen i mixer - det tar bara några minuter att få en finfördelad färs. Krydda med salt, peppar och kajennpeppar. Ställ färsen i kylen i ca 20 minuter. Rör ner vispgrädden lite i taget i den kylda färsen och till sist hälften av den hackade dillen.
  3. Värm ugnen till 200°. Smörj formen och krydda ålfiléerna med salt och peppar. Lägg dem i formen med skinnsidan utåt. Strö återstoden av den hackade dillen över filéerna och fyll sedan formen med färsen. Släta till den med en kniv. Grädda i vattenbad i ca 1 timme.