Alla hjärtans dag-tårta med vaniljpannacotta och hallonmousse

Anthon Berg - alla hjärtans dag-tårta med vaniljpannacotta och hallonmousse
Foto: köket.se

Alla hjärtans dag-tårta med vaniljpannacotta och hallonmousse

18 ingredienser

1,5 h + tid i kyl

Baka en vacker tårta till någon du tycker om! Fyll tårtan med vaniljpannacotta och hallonmousse, dekorera med italiensk maräng, macarons, röda rosor och chokladtäckta mandlar.

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 3 tårtbottnar

Pannacottafyllning

  • 5 gelatinblad
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång

Hallonmoussefyllning

  • 250 g frysta hallon, och tinade
  • 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 210 g strösocker

Dekoration

  • 3 röda rosor, obesprutade
  • 6-8 rosa macarons
  • rosa smörkräm
  • Anthon Bergs Almonds, milk chocolate & crisp coating
  • ev ätbart rosa pulver

Gör så här

  1. Linda plastfolie på insidan av en hög springform. Lägg en tårtbotten i botten på formen.

Pannacottafyllning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  2. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Ta av från värmen och fiska upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen från det kalla vattnet och rör ner i grädden så de smälter ut helt.
  3. Ställ in kastrullen i kylen och låt pannacottan stelna lite grann. Rör om några gånger under tiden och fyll sedan upp formen. Om pannacottan inte får stelna lite sjunker den ner i tårtbotten och ner i kanterna.
  4. Fyll försiktigt upp springformen med pannacottan. Stöd eventuellt plastfolien med någon bit papp mellan formen och folien om det ser ut som pannacottan rinner ner. Ställ in formen i kylen (förslagsvis över natten) och låt stelna helt innan du påbörjar nästa lager.

Hallonmousse

  1. Lägg över nästa tårtbotten i springformen ovanpå pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Koka upp hallon i en kastrull. Försiktigt i början så de inte bränner fast. Låt koka i 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och fördela hallonpurén i två skålar.
  3. Blanda ner gelatinbladen i den ena skålen medan hallonpurén fortfarande är varm, så bladen smälter ut helt. Blanda ihop resten av hallonpurén med färskost och florsocker. Blanda ihop de båda hallonsåserna.
  4. Vispa grädden och vänd ner i hallonröran. Fyll upp springformen med hallonmoussen och låt stelna helt i kylskåp.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitan till ett hårt, fast skum.
  2. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet samtidigt som du vispar med en elvisp. Vispa tills marängen svalnar och är ljummen.
  3. Lägg sista tårtbottnen ovanpå hallonmoussen. Bred ut marängen över hela tårtan, lite slarvigt snyggt. Bränn av marängen med en gasbrännare.

Dekorationer

  1. Dekorera tårtan med röda rosor, droppar av smörkräm, macarons, Anthon Bergs mandlar och eventuellt ätbart rosa pulver.