Älgryggbiff med trattkantarellsås, serveras med potatis- och palsternackspuré

Älgryggbiff med trattkantarellsås, serveras med potatis- och palsternackspuré
Foto: TV4

Älgryggbiff med trattkantarellsås, serveras med potatis- och palsternackspuré

Av: Emma - Jönköping

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2h

Ryggbiff av älg serveras med len puré och mustig svampsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgryggbiff

  • 1 kg älgryggbiff
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk salt
  • 50 g smör, använd en liten del till bryning

Potatis- och palsternackspuré

  • 500 g mjölig potatis
  • 500 g palsternacka
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt

Trattkantarellsås

  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 0,5 dl schalottenlök, hackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk soja

Garnering

  • rucolasallad
  • körsbärstomater

Gör så här

Älgryggbiff

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Putsa bort eventuell kappa på köttet.
  3. Gnid in köttet med rosmarin, svart- och vitpeppar.
  4. Bryn det hastigt runt om i en het stekpanna med smör.
  5. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form med en rejäl klick smör i botten och salta runt om.
  6. Finhacka vitlöken och fördela någorlunda jämt på köttets ovansida.
  7. Sätt sedan in köttet i ugnen och låt det gå upp till en innertemperatur på 59 grader
  8. Ös köttet någon gång med det smälta smöret i formen.
  9. Tag sedan ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie i cirka 15–20 min.
  10. Skär sedan upp köttet i önskvärt tjocka skivor.

Potatis och palsternackspuré

  1. Skala potatis och palsternacka.
  2. Skär i mindre bitar.
  3. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet.
  5. Stöt sönder med en elvisp och blanda med mjölk, smör och salt.
  6. Värm före servering.

Trattkantarellsås

  1. Blötlägg den torkade svampen i lite vatten i ca 5 min, så att de sväller.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelhög värme.
  4. Lägg i trattisarna.
  5. Stek på medelhög värme till den mesta vätskan har ångat bort. Rör om då och då.
  6. Strö vetemjöl över och rör ut det med svampen.
  7. Häll på grädde och mjölk. Koka upp och rör om såsen.
  8. Låt sedan såsen koka samman minst 5 min. Rör då och då.
  9. Smaka av såsen med salt, peppar och soja.
  10. Håll såsen varm tills servering.

Servering

  1. Servera den saftiga ryggbiffen med krämig puré och varm kantarellsås.
  2. Garnera med ruccola och cocktailtomater.