Älggryta med rödvin

johan hedberg

Älggryta med rödvin

17 ingredienser

0,5 + 3 h

Mustig gryta med älgkött, rotfrukter, bacon och rödvin. Perfekt för en mysig höstmiddag med nära och kära.

Ingredienser

portioner
  • smör, till stekningen
  • 700-800 g älgkött
  • 1 gul lök (jag använde 1 liten gul lök och 1 schalottenlök)
  • 1 morot
  • 2 palsternackor (medelstora)
  • 1,5 selleristjälken
  • 120-150 g rökt sidfläsk (bacon funkar)
  • 100-150 g champinjoner (små)
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 4 korn kryddpeppar
  • 2 korn vitpeppar
  • 4 enbär
  • 2 msk kalvfond
  • 6-7 dl rött vin
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Torka älgköttet torrt med hushållspapper och skär det i kuber. Jag gillar när de är cirka 1x1x1 cm.
  2. Bryn runtomkring i rejält med smör i en gryta. Lägg åt sidan vartefter de fått färg runt om.
  3. Vispa ur grytan och i med en ny klick smör men dra ner värmen till medelvärme. Skär lök, morot, svartrot, palsternacka och sellerin i små bitar. Fräs i smöret och låt puttra i 10-15 min för att mjukna.
  4. Skär fläsket i mindre bitar och skär bort fötterna från champinjonerna. Lägg i grytan och fortsätta på medelvärme i cirka 10 minuter.
  5. Ha i salt, timjan, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar, enbär och kalvfond. Häll därefter i rödvinet, lite åt gången så det inte svalnar för mycket. När allt vin är tillsatt och det kokar lite försiktigt har man i älgköttet och därefter får grytan koka i cirka 3 timmar utan lock. Smaka av löpande och tänk på att inte salta mer innan den kokat färdig då den koncentreras smakmässigt under hela processen.
  6. Klar är den när köttet formligen faller sönder. Behövs det tillsätter man mer vin om man kokat den för hårt. Personligen föredrar jag när den fått koka ner rejält. Man kan om man så önskar självklart reda av den en aning med maizena på slutet.