Älgfilé med hasselbackspotatis

Älgfilé med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Älgfilé med hasselbackspotatis

Av: Linda - Arvidsjaur

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h 30 m

Helstekt älgfilé med hasselbackspotatis och krämig gräddsås passar vilken härlig festmiddag som helst!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

älgfilé

  • 600 g älgfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm fin malen svart peppar
  • 2 msk smör (till bryningen)

Hasselbackspotatis

  • 8 runda medelstora potatisar
  • 2,5 tsk ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör

Gräddsås

  • 1 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk viltfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, finmalen
  • 4 msk svartvinbärsgelé
  • 5 msk maizena redning, brun

Smörstekta morötter

  • 3 morötter
  • 2 krm salt
  • 3 dl vatten
  • 10 g smör
  • flingsalt

Gör så här

Älgfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa älgfilén om det behövs. Gnid in salt och peppar på köttet.
  3. Använd gjutjärnsstekpanna, smält smöret till ljusbrun färg.
  4. Lägg i älgfilén i stekpannan och bryn till fin stekyta ca. 1-2 minuter på vardera sida av älgfilén.
  5. Placera stektermometern i den tjockaste delen av köttet och placera stekpannan i mitten av ugnen. Stek i ugnen tills termometern visar 63 grader i ca. 20-25 minuter.
  6. Ta ut älgfilén och linda in i ugnsfolie, låt vila till servering.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen. Använd en träslev, lägg potatisen i träsleven och skär tills kniven tar i kanten på träsleven. Så att det blir tunna skivor i hela potatisen.
  3. Lägg potatisen i ugnsfast form.
  4. Smält smöret till ljusbrun färg, pensla smöret på potatisen.
  5. Blanda samman ströbröd och salt, strö över potatisen.
  6. Grädda i mitten av ugnen 45 minuter.

Gräddsås

  1. Koka upp grädde och vatten i en kastrull. Tillsätt viltfond, salt, peppar, svartvinbärsgelé och maizena redningen.
  2. Låt sjuda, tills såsen tjocknar ca. 7 minuter.

Smörstekta morötter

  1. Skala morötterna, dela dem i fyra bitar och dela sedan varje del på mitten.
  2. Lägg morötterna i en panna och tillsätt vatten och salt, koka ca. 6 minuter på medelvärme tills morötterna är nästan mjuka.
  3. Häll sedan morötterna i en sil och spola över med kallt vatten.
  4. Smält smöret till gyllenbrunt och häll ner morötterna. Låt morötterna stekas tills dom är genomvarma.
  5. Lägg upp morötterna och strö på lite flingsalt.