Älgfärsfyllda potatiskroketter med löksallad och chilimajonnäs

Älgfärsfyllda potatiskroketter med löksallad och chilimajonnäs
Foto: TV4

Älgfärsfyllda potatiskroketter med löksallad och chilimajonnäs

Av: Daniela - Eksjö

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

60 m

Papa Relleña - Potatiskroketter fyllda med älgfärsfräs med russin, oliver, ägg och kryddor. Serveras med en löksallad och chilimajonnäs.

Tips! Peruansk chili finns att köpa i latinska butiker eller på nätet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Papa relleña:

  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 500 g älgfärs
  • 1 dl russin
  • 1 dl gröna oliver kärnfria
  • 2 ägg, kokta
  • 1 rödlök
  • 1 msk stjälkselleri, finhackad
  • 2 tsk vitlökspasta
  • 1,5 tsk aji panca (peruansk chili)
  • 0,5 tsk aji amarillio (peruansk chili)
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ägg, vispade lätt med en gaffel
  • 2 dl rapsolja

löksallad

  • 2 rödlökar
  • 2 limefrukter
  • 1 tomat
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • vitpeppar

chilimajonnäs

  • 200 g majonnäs (gärna Hellmann's)
  • 2 tsk Rocoto molido (peruansk chili)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten, kallt
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

Papa relleña

  1. Börja med att koka äggen cirka 8 minuter. Skala och dela äggen i 4 delar.
  2. Lägg russinen i kokhett vatten i minst 30 minuter och hacka oliverna i småbitar.
  3. Finhacka löken och vitlök och fräs i 4-8 minuter tills det börjat bli lite genomskinligt. Tillsätt Aji Panca och Aji Amarillio och blanda runt ordentligt. Tillsätt älgfärsen och krydda med salt, vitpeppar, paprikapulver och spiskummin. Stek ordentligt i ca 15 minuter på hög värme. ¨
  4. När det fräst klart, häll i avrunna russin och oliverna och blanda runt, ställ sedan åt sidan.
  5. Skala och koka potatisen i 20 minuter. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt salt, peppar och potatismjöl medan den fortfarande är varm, och blanda ihop.
  6. Vispa lätt ihop vetemjöl och 3 ägg i en skål med en gaffel. Ha lite mjöl på händerna och ta en liten mängd potatis i handen och platta ut det till en platt kaka i samma storlek som din hand och ca 5 mm tjock.
  7. Ta 2 msk älgfärs och lägg i mitten av potatiskakan och en bit ägg och baka sedan ihop med potatisen till en boll. Använd lite mjöl runt hela bollen och se till att den inte finns några hål, fyll i så fall med mer potatis. Gör 8 bollar och lägg upp dem på en bit bakplåtspapper.
  8. Värm oljan i en stekpanna och doppa potatisbollarna i de vispade äggen med vetemjöl, doppa en och en och lägg sedan ner dem försiktigt i den nu varma oljan. Vänd försiktigt på bollarna tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Nu är dina Papa Relleña färdiga att servera tillsammans med löksallad och chilimajonäs.

Löksallad

  1. Finhacka löken och lägg i en skål med kallt vatten och salt för att ta bort lite av den starka löksmaken. Pressa limen i en skål under tiden och finhacka tomaten och persiljan. Häll av vattnet från löken och blanda samman med tomaten och limejuicen. Krydda med salt och peppar efter smak.

Chilimajonnäs

  1. Lägg rocoto tillsammans med vinäger, olja, salt och peppar i en mixer och mixa i ett par sekunder. Lägg sedan i majonnäs, vatten och limejuicen och mixa till allt är blandat. Smaka av ifall det behövs mer salt, peppar, lime eller chili. Vill du ha majonnäsen lite tjockare så häll sakta i mer olja samtidigt som du mixar.