Alexandra Zazzi om laktosfri mat

Alexandra Zazzi om laktosfri mat

Alexandra Zazzi kom i kontakt med det laktofria köket för tio år sedan, i dag är hon expert på området. För recept.nu berättar hon om laktosfri mat och vilket som är hennes absoluta favoritrecept.

En del tror att laktosfritt är detsamma som svår och tråkig mat. Vad säger du om det?
-Som med all matlagning handlar det ju vad och hur man gör. Visst, man måste såklart vara mer uppmärksam vad man har i maten när man lagar laktosfritt, men det är absolut inte svårare matlagning. Det finns så många enkla metoder, som att byta ut vanligt smör mot vegetabiliska oljor exempelvis, det är varken svårt eller tråkigt.

Hur kommer det sig att du lagar du så mycket laktosfri mat?
– Min son är laktosintolerant så jag var tvungen att lära mig. Men då för tio år sedan när jag började fick man verkligen vara uppfinningsrik eftersom det knappt fanns några laktosfria produkter i butikerna, i dag är det ju så mycket enklare.

Laktosfri mjölk känner de flesta till. Men finns det verkligen utbytbara alternativ till allt?
– I det flesta fall finns det faktiskt utbytbara produkter, och det mesta smakar också likadant. Men visst ibland måste man kompensera produkterna med annat, som exempelvis keso som har en viss sötma i sig. Men det är inga konstigheter, man får pröva sig fram och hälla i lite citron eller en skvätt vitt vin så får man ett minst lika gott resultat.

Har du något tips på en extra god laktosfri rätt?
- Min cannelloni med kyckling och soltorkade tomater, den är fantastiskt god.