Citronkyckling med vitlök

Citronkyckling
Foto: Johan Lindskog
Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Citronkyckling med vitlök

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

8 ingredienser

Det här är min lillasyster Dimitras paradrätt. Hon brukar lägga små potatisar i den ugnsfasta formen som hon sedan saltar, pepprar och dränker i citronsaft. /Alexandra Pascalidou

Lägg allt i en ugnsfast form med klyftpotatis, olivolja, salt, peppar och mera pressad citron. Stek i ugnen, ca 180 grader, i omkring 30 minuter tills potatisen är klar.

Alexandras special! Överraska med en yoghurtdröm till efterrätt!
Ta fet grekisk yoghurt, dekorera med frukt och bär. Ringla över flytande honung, strö över valnötter eller dina egna favoritnötter och krydda med kardemumma, kanel eller mynta för en friskare smak och färg. Vackrast blir om du spritsar yoghurten i ett fint glas och dekorerar med resten. Du kan också fräsa frukten och nötterna i honung.

Ingredienser

portioner
  • 1 kyckling (liten kyckling, utan skinn för en lightvariant) [ca 1 kg]
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 citroner, saften
  • 2,5 dl vitt vin
  • 5 gula lökar
  • 10 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Bryn kycklingen i olja i en gryta och släck nästan direkt med den pressade citronen och vinet.
  2. Tillsätt grovt hackad lök och vitlök.
  3. Salta och peppra.
  4. Småkoka i 35 minuter eller tills kycklingen sugit åt sig all vätska. Om köttet är genomkokt dessförinnan, ta upp det och låt spadet koka ihop.