Granatäppelsallad med grillad kyckling och avokado

Granatäppelsallad med grillad kyckling och avokado
Foto: Johan Lindskog
Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Granatäppelsallad med grillad kyckling och avokado

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

12 ingredienser

Granatäpplet symboliserar fruktbarhet. De gamla grekerna kallade frukten för persiska äpplen. en grekisk granatäppeltradition är att bruden som ska gifta sig brukar mata sin blivande man med frukten.

Det blir lika gott med rucola eller mâchesallat. Sesamfröna får extra smak om du rostar dem i het stekpanna, och vill du kan du lägga på några gröna kalamataoliver och rostade pinjenötter innan du serverar den här härliga matiga salladen.

Dela granatäpplet i fyra delar på en skärbräda och vänd delarna ut och in så släpper kärnorna lättare från skalet. Hjälp till med en gaffel eller händerna om det behövs. Granatäpplet är moget när det är lite mjukare eller rynkigare i skalet.

Ingredienser

portioner
  • 2 romansallad
  • 1 granatäpple
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 msk solrosolja, till stekning
  • ca 250 g halloumiost
  • 2 avokador
  • 1 msk sesamfrön

dressing

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk färsk mynta
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1,5 dl olivolja

Gör så här

Sallad

  1. Skölj sallaten noga och riv den i en skål.
  2. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet och blanda med sallatsbladen.
  3. Skär kycklingen i tunna skivor och grilla eller stek den i oljan.
  4. Skär osten i bitar och stek den tills den får fin färg.
  5. Blanda ner kyckling och ost i salladen.
  6. Dela avokadorna, skopa ut små bollar och lägg i salladen.

Dressing

  1. Dressingen blandar du i en skål. Först vinäger, finhackad mynta, salt och peppar.
  2. Sist vispar du långsamt ner olivoljan.

Vid servering

  1. Häll dressingen över salladen och sist strör du över sesamfröna.