Olivröra

Alexandra Pascalidou

Olivröra

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

8 ingredienser

En god olivröra att servera till nybakat bröd, toast eller på knäckebröd.

Min nittonåriga väninna, kreativa Konstantina Lenis, brukar även hacka ner fin, mörk choklad i olivröran.

Ingredienser

portioner
  • 250 g kalamataoliver kärnfria
  • 80 g sardellfilé
  • 6 msk kapris
  • 1 citron, saften
  • 1 msk brandy (eller metaxa)
  • 1 dl olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Hacka oliverna grovt eller mosa dem och lägg dem i en skål.
  2. Skär sardellerna fint och blanda i.
  3. Lägg i kapris och finhacka eller stöt i mortel. Eller allra enklast – kör alltihop i en matberedare eller mixer.
  4. Pressa citron över och blanda i brandyn och olivoljan.
  5. Ta försiktigt med salt eftersom oliverna och sardellerna har sin egen sälta.
  6. Peppra och blanda omsorgsfullt.