Tzatziki och taratori

Alexandra Pascalidou

Tzatziki och taratori

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

7 ingredienser

Det grekiska kökets signum. Men be inte om en "tzitziki" för då får du en syrsa.

Variera gärna med rivna morötter istället för gurka. Eller ta både och. Det hittade jag på och trodde jag var originell innan jag fick veta att de gamla grekerna hann före. Som vanligt. Taratori kallas denna svalkande mezerätt som passar perfekt till grillade grönsaker eller kött. Om du serverar röran till fisk kan du tillsätta lite dill.

Alexandras special! För esteter!
Extra fint blir det om man sköljer några gurkor utan att skala dem. Skär dem sedan i cirka 5 centimeter långa bitar och gröp ur men lämna en liten botten. Fyll med tzatziki och servera antingen i portioner på brödbäddar eller som tillbehör. Dekorera med persilja som motverkar vitlöksdoften. Ibland använder jag även mynta i min tzatziki om jag har det hemma.

Ingredienser

portioner
  • 1 gurka (stor)
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • 5 dl grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, saften eller 2 msk rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Skala och riv eller finhacka gurkan.
  2. Salta gurkan och låt den rinna av i en sil en stund.
  3. Krama ur vätskan med händerna.
  4. Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter om den är tunn. Fast grekisk yoghurt kan du använda som den är.
  5. Hacka eller pressa vitlöken och blanda med yoghurten och olivoljan.
  6. Tillsätt gurkmoset.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citron eller rödvinsvinäger.