Kusinens moussaka

2 röster
25 min
4

Grekiskt fast på nytt sätt.

Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 2 aburginer, ca 1200 g
  • 2 tsk salt
  • 300 g nötfärs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 sats sats tomatsås (se recept nedan)
  • 2 tsk torkad timjan eller ett par blad från en kruka
  • 200 g fetaost

Tomatsås

  • 1 förp hela tomater (400 g)
  • 1 finhakad gul lök
  • 1 tsk kinesisk soja

Grekisk potatissallad

  • 1 skivad röd lök som får liga i vatten några minuter så dom inte blir lika starka
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 kg färskpotatis
  • 10 svarta oliver kalamatas
  • 0,5 dl pressad citron
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Skiva auberginen och salta skivorna. Ställ åt sidan ca 15 min.
  2. Stek köttfärsen tillsammans med vitlök i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivoljan. Salta och krydda med peppar och timjan.
  3. Tillsätt tomatsåsen och låt koka ca 5 min på svag värme.
  4. Krama ur ev vätska och stek aubergineskivorna mjuka i resten av oljan och smöret.
  5. Varva aubergineskivorna med köttfärssås och hyvlad fetaost. Servera med grekisk potatissalad.
  6. Tomatsås: Värm olivoljan i en kastrull. Lägg i löken och färden mjuk på svag värme ca 5 min. tillsätt tomaterna med sitt spad och krydda med sojan
  7. Koka upp och sjud på svag värme under lock ca 10 min. Rör om något gång under tiden.
  8. Potatissallad: Koka potatisen i 15 – 20 min kolla med en sticka om den känns färdig. Låt potatisen svalna lite klyva dom i mitten och blanda löken oljan peppar oliver och citronen garnera med en halva citronklyftan.
2 december 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept