Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang

Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang
Foto: TV4

Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang

Av: Alexander - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1h 30 min

Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang är tillbehören till Alexanders indonesiska gårdsfilé och stekt basmatiris.

Här hittar du receptet på Gårsfilén och basmatiriset som tillbehören är tänka till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Satésås

  • 1 gul lök
  • 500 ml tomat, krossad
  • 500 ml vatten
  • 3 msk sambal oelek
  • 3 msk kinesisk soja
  • 3-4 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ca 500 g jordnötssmör (krämigt)

Tzatziki

  • 2 gurkor (stora)
  • 5 dl crème fraîche
  • 3 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • chilipulver (efter smak)

Serundeng

  • 100 g riven kokos
  • 2-3 cm färsk ingefära
  • 1 hel vitlök
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 msk färsk koriander
  • olivolja
  • 0,5 dl jordnötter
  • 0,5 citron (eller lime)

Pisang goreng

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten, kallt
  • 0,5 msk bakpulver
  • 2 msk banan (kraftiga)

Krupuk udang

  • 1 förp räkchips
  • olja, till fritering

Gör så här

Indonesisk satésås

  1. Skär löken i små bitar och fräs i en stekpanna som rymmer minst 2 liter.
  2. Tillsätt krossad tomat och vatten.
  3. Rör om och värm på mellan värme. Det skall vara riktigt varmt, men får ej koka.
  4. Tillsätt sambal olek och mushroom soja.
  5. Pressa i vitlöksklyftorna och smaksätt med salt och peppar.
  6. Blanda i jordnötssmöret.
  7. Ta en liten portion åt gången. Använd gärna en större sked och en stekspade. Släta till jordnötssmöret tills det är helt upplöst och du får en slät krämig sås.

Tzatziki

  1. Skala, dela och kärna ut gurkorna.
  2. Skär gurkorna i ca 3-4 mm tjocka skivor.
  3. Pressa vitlöken i crème fraichen.
  4. Salta och peppra och blanda i gurkskivorna. Låt den gärna stå en timme i kylskåpet före servering.
  5. Dekorera med chilipulver.

Serundeng

  1. Skär lök, ingefära och vitlök i mycket små bitar och blanda noggrant med kokosflingor och koriander.
  2. Ta lite olivolja i en stekpanna och bryn kokosblandningen på mellanvärme under konstant omrörning, tills den får en gyllenbrun färg.
  3. Blanda i jordnötter och pressa på lite citron eller lime, rör om och häll över i en skål.
  4. Serundeng är ett kallt tillbehör som man strör över riset.

Pisang goreng

  1. Frityrsmeten gör du genom att blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl kallt vatten och ½ msk bakpulver i en bunke.
  2. Skala och skär 2 kraftiga bananer på längden och sedan på halva.
  3. Vänd bananerna i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 2-3 minuter eller stek dem i en stekpanna gyllenbruna.
  4. Låt de friterade bananerna rinna av på hushållspapper och servera som tillbehör.

Krupuk udang

  1. Fritera chipsen i olja på 180 grader i ca 15-20 sekunder, tills de expanderar till stora fluffiga kex.
  2. Låt rinna av på hushållspapper.