Prawns Koh Phi Phi

Prawns Koh Phi Phi
Foto: TV4

Prawns Koh Phi Phi

Av: Alexander - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 min

Prawns Koh Phi Phi - hot chili tiger prawns.

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Dryckestips
Valpolicella Monti Garbi Ripasso.
I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 800 g black tiger räkor, upptinade råa
  • 1 krm lökpulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • 2 krm ingefära
  • 2 krm koriander
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl smör
  • ca 3 cm färsk ingefära
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter
  • 1 tsk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1-2 mango, mogna alt djupfryst
  • 8-12 träpinnar, ca 2 dm långa

Gör så här

  1. Tina upp en förpackning på 1000 gr stora råa black tiger räkor, som ger ca 36 – 38 räkor.
  2. Skölj räkorna och lägg dem på ett par ark hushållspapper. Torka av dem och lägg över i en skål.
  3. Blanda ihop alla torra kryddorna och strö över räkorna.
  4. Rör om ordentligt så att alla räkor blir kryddade.
  5. Täck över och ställ undan i kylskåpet.
  6. Skär ingefära, vitlök och chili i små bitar.
  7. Blanda ihop och fräs blandningen i smör i en stekpanna i ca en minut och ställ åt sidan.
  8. Skala mangon och skär parallellt med kärnan tills du får 2 skivor. Skär skivorna i smala remsor.
  9. Häll olivolja och smöret i en wok och koka upp på hög värme.
  10. Lägg i räkorna och stek dem i ca 4 minuter. Rör om regelbundet. Efter ca 3 minuter tillsätt blandningen på ingefära, vitlök och chili.
  11. Pressa i vitlöken och rör om.
  12. Ställ woken åt sidan och trä räkorna på pinnarna. 3 räkor på en pinne, 2 pinnar per portion. Häll över resterande olja och kryddorna från woken.
  13. Dekorera med koriander och mango.