Ålasmörgås på flatrökt ål

Ålasmörgås på flatrökt ål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ålasmörgås på flatrökt ål

5 ingredienser

Ål hör sensommaren och hösten till. Flatrökt ål är en härlig specialité som är mindre fet än sin rundrökta kusin. Det här är en läcker entrérätt eller en enkel lunch. Den som så önskar serverar äggulan bredvid i en separat kopp.

Ingredienser

portioner
  • 200 g flatrökt ål, i skivor
  • 4 skivor kavring
  • smör
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Bre kavringskivorna med smör. Täck dem väl med tunna skivor flatrökt ål. Hacka gräslöken och lägg den ovanpå ålen.
  2. Separera äggvitan från gulan. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Äggvitan kan du laga maräng av. Den går utmärkt att frysa in.
  3. Antingen gör du en urgröpning i gräslöken och låter försiktigt gulan glida på plats, eller så serverar du den i separat kopp.