Shabu Shabu

Shabu Shabu

Av: Åke Nordgren

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Det här är en asiaisk stormiddag som äts i olika steg och som ska avnjutas länge och väl.

Ingredienser

portioner
  • 400 g entrecôte, i mycket tunna skivor (finns ibland färdigskuret i frysdisken i japanska mataffärer)
  • 400 g salladskål
  • 100 g enokisvamp
  • 4 shiitakesvamp
  • 2 purjolökar
  • 300 g tofu
  • 30 g glasnudlar
  • 1 kruka koriander
  • 1 l vatten
  • 5 cm kombu (havsalg)
  • 1 dl soja
  • 1,5 msk citron, saft
  • shabu shabu-sås (färdigblandad sesamsås)
  • 10 cm rättika
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 msk gräslök, hackad
  • japanskt ris

Gör så här

  1. Skär salladskålen i bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda skivor. Skär ett kryss i hatten på shiitakesvamaparna.
  2. Koka glasnudlarna i 2-3 minuter i lite vatten. Skär tofun i kuber.
  3. Riv några matskedar rättika och lägg detta i en liten serveringsskål. Gör tre hål i resterande rättika med en ätpinne.
  4. Skär itu chilin och skrapa bort fröna. Skär remsor av chilin och stoppa in dem i hålen i rättikan med hjälp av ätpinnen.
  5. Riv nu ytterligare några matskedar rättika (så blandas chilismaken upp i rättikan) och lägg i nästa serveringsskål. Gräslöken läggs i en tredje skål.
  6. Lägg upp alla grönsaker, tofu, koriander, glasnudlar och svampar i vackra högar på ett fat. Lägg upp köttet i solfjäderform på ett annat fat.
  7. Blanda 1 dl soja och 1 msk citronsaft i en skål. Häll upp shabu shabusåsen i en annan.
  8. Koka upp vatten med biten kombu i, plocka ur algen när det kokat upp.
  9. Ställ fram allting på matbordet. Buljongen med värmekälla (ta fram fonduegrytan till det här).
  10. Nu tar var och en sina ätpinnar, tar lite av varje från grönsaksfatet och lägger i den heta buljongen, tar upp dem vartefter de kokar mjuka. Doppa i sojan och smaksätt med rättika eller gräslök.
  11. Sedan doppar man några skivor entrecote i buljongen och låter dem precis bli grå, då är de färdiga. Doppa i shabu shabu-såsen. Som tallrik har man sin skål med ris.
  12. När allt är uppätet dricker man upp resterna av den fantastiska buljongen som är kvar i grytan.
  13. Måltiden avslutas med buljongkokt kött och grönsaker med lite smakrika tillbehör.
  14. Egentligen räcker det här som en måltid i sig. Buljongen ska sättas fram på bordet över en värmeplatta så att alla kan koka grönsaker och kött i detta. Vi har lagt upp ingredienserna på samma fat – det gör man aldrig i Japan.