Ajvarfyllda kroppkakor med inlagd gurka, brynt smör och persilja

Ajvarfyllda kroppkakor med inlagd gurka, brynt smör och persilja

12 ingredienser

75 m

Vegetariska kroppkakor fyllda med cheddarost och Ajvar. Serveras med brynt smör, inlagd gurka och persilja.

Ingredienser

Kroppkakor

  • 700 g mjölig potatis
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 äggulor
  • 50 g smör, brynt
  • 1 tsk salt
  • 1 förp Podravka Ajvar mild
  • 200 g cheddarost, i tärningar

inlagd gurka

  • 1 gurka
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Servering

  • smör, brynt
  • persilja

Gör så här

  1. Koka och skala sedan potatisen. Låt svalna något och pressa den sedan i en potatispress.
  2. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt och blanda till en smidig deg.
  3. Rulla ut potatisdegen till en lång limpa och skiva bitar i önskad storlek (ca 2-3 cm tjocka skivor).
  4. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
  5. Tryck ut en grop i degbitarna med fingrarna och fyll med cheddarost och ca 1 msk ajvar i varje. Vik ihop till bollar.
  6. Koka kroppkakorna i omgångar. 5-10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.

Inlagd gurka

  1. Gör helst dagen innan, men annars under tiden potatisen kokar.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Skiva gurkan och lägg i en burk med lock. Häll ättikslagen över gurkan när den svalnat.

Servering

  1. Bryn eller skira smöret och hacka persiljan. Servera med kroppkakorna och inlagd gurka.