I samarbete med Podravka

Ajvarfyllda kroppkakor med inlagd gurka, brynt smör och persilja

Spela video Ajvarfyllda kroppkakor med inlagd gurka, brynt smör och persilja
Foto: KIT
75 m

Du behöver

Kroppkakor

  • 700 g potatis, mjölig
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 äggulor
  • 50 g smör, brynt
  • 1 tsk salt
  • 1 burk Podravka Ajvar mild
  • 200 g cheddarost, i tärningar

Inlagd gurka

  • 1 gurka
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Servering

  • brynt smör
  • persilja

Gör så här

  1. Koka och skala sedan potatisen. Låt svalna något och pressa den sedan i en potatispress.
  2. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt och blanda till en smidig deg.
  3. Rulla ut potatisdegen till en lång limpa och skiva bitar i önskad storlek (ca 2-3 cm tjocka skivor).
  4. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
  5. Tryck ut en grop i degbitarna med fingrarna och fyll med cheddarost och ca 1 msk ajvar i varje. Vik ihop till bollar.
  6. Koka kroppkakorna i omgångar. 5-10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  7. Inlagd gurka
    Gör helst dagen innan, men annars under tiden potatisen kokar.
  8. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
  9. Skiva gurkan och lägg i en burk med lock. Häll ättikslagen över gurkan när den svalnat.
  10. Servering
    Bryn eller skira smöret och hacka persiljan. Servera med kroppkakorna och inlagd gurka.
Kommentera receptet

Fler goda recept