Ägg i rött vin

Ägg i rött vin
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ägg i rött vin

7 ingredienser

Genom att pochera äggen i vin får de extra mycket smak. Servera dem som förrätt eller vickning, gärna med en grönsallad till.

Ingredienser

portioner
  • 6 ägg
  • 6 skivor vitt bröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 37,5 cl rött vin, enkelt
  • 1 gul lök, riven (liten)
  • 1 buljongtärning
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

  1. Rosta brödet och skär bort kanterna. Gnid bröden med vitlöken. Lägg dem på ett fat.
  2. Koka upp vinet i en traktörpanna. Knäck ett ägg i sänder och låt det glida ner i vinet utan att gulan går sönder. Koka ca 3 minuter. Ta upp ägget försiktigt med hålslev och lägg det på en brödskiva. Fortsätt tills alla äggen är klara. Sila vinet när äggen är kokta.
  3. Fräs löken med lite matfett i traktörpannan. Smula ner buljongtärningen och slå på det silade vinet. Koka ihop till hälften. Ta pannan av värmen och vispa ner resten av smöret i små klickar. Slå såsen runt äggen och servera.