Ägg cocotte med kål och murklor

0 röster
4

Lyxig förrätt med inlagt ägg, gräddkokta murklor och kål.

OBS! Förväxla inte toppmurklan med stenmurkla som är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numera från att äta den även efter förvällning.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Sås

  • 0,5 l toppmurklor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • vit eller vanlig soja
  • 1 msk tryffeljuice (valfriit)
  • cherryvinäger
  • salt och peppar

Inlagt ägg

  • 4 löskokta ägg, skalade
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 5 stjälkar dragon

Kål och murklor

  • 8 stora brysselkål (eller andra kålsorter tex spetskålsblad)
  • 3 dl toppmurklor, halverade rensade
  • 2 msk grädde
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sås
    Skala och skär löken i tunna skivor. Sautera den skurna löken på låg värme tillsammans med vitlöken och murklorna utan att den tar färg i botten av en kastrull, häll sedan i vinet. Låt sjuda till hälften av vinet är borta och tillsätt grädde och vatten. Koka på låg värme i ca 20 minuter och sila sedan av. Smaka av med soja, tryffeljuice, cherryvinäger, salt och peppar.
  2. Inlagt ägg
    Koka upp ättika, socker, vatten och dragon till en lag och låt svalna. Lägg sedan i de löskokta äggen och låt stå i ca 4-6 timmar innan servering.
  3. Kål och murklor
    Plocka de yttre bladen från brysselkålen och lägg i kallt vatten. Dela den inre delen av kålen i kvartar. Stek toppmurklorna tillsammans med kålkvartarna i smör till de har fin färg, häll i grädden och fortsätt steka till grädden har försvunnit. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera de stekta kålen och svampen men de inlagda äggen och såsen, avsluta med de plockade bladen från brysselkålen.
20 april 2018
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept