olja, till fritering (använd gärna en liten kastrull)
Till servering:
4 skivor vitt bröd
4 skivor rökt lax
ca 2-3 msk löjrom
gräslök, fint hackad
Gör så här
Syrlig fänkålssallad
Bryt av nedersta delen på sparrisen, skär av knopparna och klyv dem på mitten. Hyvla fänkål,
sparrisstjälkarna och rädisorna tunt, gärna på mandolin. Blanda i skål med citronsaft, olja och salt. Blanda och vänd sedan försiktigt ner sparrisknopparna, de får gärna glänsa på tallriken. Låt vila i rumstemperatur.
Hollandaise på brynt smör
Lägg äggulor, citronsaft och lite salt i en metallskål. Sätt över ett vattenbad och vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt det smälta smöret först droppvis och sedan i tunn stråle under konstant vispning.
Håll koll så att vattnet under endast sjuder och inte kokar. Fortsätt sedan på samma vis med det brynta smöret tills såsen blir glansig och fin. Smaka av med cayenne, salt och gräslök. Såsen ska vara lite syrlig och ha en bra sälta.
Friterad kapris
Lägg kaprisen på ett hushållspapper så att vätskan försvinner. Värm oljan till ca 160 grader. Lägg i kaprisen och fritera tills de ”poppar” upp, det går snabbt. Ta upp med hålslev och lägg på nytt
hushållspapper.
Pocherat ägg
Koka upp vattnet, ättikan och saltet. Knäck äggen ett och ett i en kaffekopp och häll försiktigt ner i vattnet. Sänk värmen lite och sjud ägget i cirka 3 minuter. Vänd på ägget efter halva tiden. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på ett fat.
Servering
Skär upp brödet i fyra portionsstorlekar och stek riktigt frasigt i mycket olja och smör.
Skär den rökta laxen i tunna skivor, delade i samma storlek som brödet.
Lägg upp salladen snyggt på kanten av fyra tallrikar, placera brödet i mitten, lägg på lax, de
pocherade äggen och skeda över en rejäl sked sås (såsen ska täcka ägget). Toppa ägget med en klick löjrom och strö över finhackad gräslök.
Lägg kaprisen runt om skapelsen. Servera genast och njut!