Ägg Benedict med kallrökt lax, hollandaise på brynt smör och löjrom

Ägg Benedict med kallrökt lax, hollandaise på brynt smör och löjrom
Foto: TV4
Rebecca Andersson
Rebecca Andersson

Ägg Benedict med kallrökt lax, hollandaise på brynt smör och löjrom

Av: Rebecca Andersson

Från: Efter stängning

23 ingredienser

45 m

Lyxig äggrätt som har allt - krämigt ägg, frasigt bröd, rökig lax och ljuvlig sås. Serveras med en syrlig fänkålssallad och friterad kapris.

Ingredienser

portioner

Syrlig fänkålssallad

  • 0,5 fänkål
  • 1 knippe grön sparris
  • 4 rädisor
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk neutral olja
  • salt (efter smak)

Hollandaise på brynt smör

  • 3 äggulor
  • 0,5 citron, saften
  • 100 g smör, smält
  • 50 g smör, brynt
  • salt (efter smak)
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk gräslök, finhackad

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättika
  • 0,5 msk salt

Friterad kapris

  • 1,5 msk småkapris
  • olja, till fritering (använd gärna en liten kastrull)

Till servering:

  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 skivor rökt lax
  • ca 2-3 msk löjrom
  • gräslök, fint hackad

Gör så här

Syrlig fänkålssallad

  1. Bryt av nedersta delen på sparrisen, skär av knopparna och klyv dem på mitten. Hyvla fänkål,
  2. sparrisstjälkarna och rädisorna tunt, gärna på mandolin. Blanda i skål med citronsaft, olja och salt. Blanda och vänd sedan försiktigt ner sparrisknopparna, de får gärna glänsa på tallriken. Låt vila i rumstemperatur.

Hollandaise på brynt smör

  1. Lägg äggulor, citronsaft och lite salt i en metallskål. Sätt över ett vattenbad och vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt det smälta smöret först droppvis och sedan i tunn stråle under konstant vispning.
  2. Håll koll så att vattnet under endast sjuder och inte kokar. Fortsätt sedan på samma vis med det brynta smöret tills såsen blir glansig och fin. Smaka av med cayenne, salt och gräslök. Såsen ska vara lite syrlig och ha en bra sälta.

Friterad kapris

  1. Lägg kaprisen på ett hushållspapper så att vätskan försvinner. Värm oljan till ca 160 grader. Lägg i kaprisen och fritera tills de ”poppar” upp, det går snabbt. Ta upp med hålslev och lägg på nytt
  2. hushållspapper.

Pocherat ägg

  1. Koka upp vattnet, ättikan och saltet. Knäck äggen ett och ett i en kaffekopp och häll försiktigt ner i vattnet. Sänk värmen lite och sjud ägget i cirka 3 minuter. Vänd på ägget efter halva tiden. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på ett fat.

Servering

  1. Skär upp brödet i fyra portionsstorlekar och stek riktigt frasigt i mycket olja och smör.
  2. Skär den rökta laxen i tunna skivor, delade i samma storlek som brödet.
  3. Lägg upp salladen snyggt på kanten av fyra tallrikar, placera brödet i mitten, lägg på lax, de
  4. pocherade äggen och skeda över en rejäl sked sås (såsen ska täcka ägget). Toppa ägget med en klick löjrom och strö över finhackad gräslök.
  5. Lägg kaprisen runt om skapelsen. Servera genast och njut!