Burmesisk palak paneer

POPULÄRT
Burmesisk palak paneer
Foto: TV4

Burmesisk palak paneer

Av: Adam Tensta

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

En smakrik burmesisk palak paneer med gurkraita och mangorelish.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Palak paneer

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 5 cm ingefära
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk senapsfrö
  • 500 g halloumiost
  • 750 g spenat
  • mjölk, en skvätt
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk rörsocker
  • gurkmeja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 msk smör
  • olivolja

Gurkraita

  • 0,5 gurka
  • 3 dl matyoghurt

Mangorelish

  • 0,5 gul lök
  • 300 g mango
  • 2 förp physalis
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 habanero
  • 2 msk florsocker
  • 4 port ris

Gör så här

Palak paneer

  1. Stek halloumi tills de får en fin yta.
  2. Hacka lök, ingefära, vitlök och stek med 1 msk smör och lite oliv olja.
  3. Skölj spenaten och förväll den i stekpanna med olivolja.
  4. Tillsätt matlagningsgrädden och senapsfrö.

Ris

  1. Skölj riset och koka.

Mangorelish

  1. Skala och skölj physalis och jordgubbar.
  2. Kärna ur chilin och finhacka den.
  3. Tillsätt physalis och jordgubbar och pressa i två lime.

Palak paneer

  1. Tillsätt den stekta lök/vitlök/ingefäran till spenatgrytan och sedan den stekta halloumiosten.
  2. Smaka av med vinäger, råsocker och färgsätt med gurkmeja.
  3. Häll i lite mjölk och låt grytan sjuda.

Vid servering

  1. Servera spenatgrytan med ris och mango relish.