"Vi pallade enorma päron i Lund"

"Vi pallade enorma päron i Lund"

Sportjournalisten och krönikören Olof Lundh är van vid att prata fotboll. Men även en fotbollsfantast måste ju äta ibland. Vi träffade Olof Lundh och tog bland annat reda på vad han äter före sändning, vem som lagar maten hemma samt varför hans drömmåltid är på en rökig pub i Leeds.

Äter du frukost och i så fall vad äter du?
– Jag försöker men det är väl lite sisådär med det. Om jag varit rik hade jag ätit frukost ute varje dag. Nu brukar det oftast bli en tallrik fil med müsli och kanske lite banan. I den bästa av världar vill jag ha utbudet av en vass hotellfrukost med färsk fruktsallad, juice och starkt kaffe,det kombinerar jag sedan med minst en morgontidning. På söndagar kan det även bli en hårdrostad marmeladmacka med ost, det får gärna vara engelsk limemarmelad.

Nämn en av dina favoriträtter samt varför du gillar den?

Biff Rydberg. Bara att erkänna, jag är en enkelkött-och-potatis-kille. Helst ska det vara den på PA & Co med deras pepparrot och senap, eller gjord av min svåger John som får till en lika vass Rydberg. Sedan vill jag slå ett slag för den förtalade korven, varför inte en kokt röd pölse med dansk ketchup.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
– Oj, vilka tuffa frågor. Jag äter hemlagat ganska ofta, men det blir mest halvfabrikat. På vardagarna är det rätt jämnt mellan mig och min sambo när det kommer till matlagning. Men är det fest så släpper jag lagandet till min sambo som är den av oss som gillar att laga mat. Jag har helt tappat både intresse och självförtroende i den frågan.

Om du fick välja en frukt, vilken blir det då?

Päron! Varför? Jag gillar smaken och konsistensen. Det hänger nog även ihop med att jag gillar dess skördetid på hösten. Kan fortfarande med välbehag minnas hur vi pallade enorma päron vid den vita muren längst ner på Nicolovius väg i Lund.

Vad äter du före sändning?
– Helst en stark thailändsk kycklingrätt med röd curry. Den är grym och får mig att svettas lite lätt i pannan.

Vilken mat kan ingen få dig att äta ochvarför?
– Inälvor av olika slag. Jag tänder inte på lever och annat sådant sladdrigt, obestämt och äckligt.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?
– Riktigt stark salsa.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa...). Vad skulle du då bjuda på?
– Hela Leeds Uniteds lag från 1970-talet med Don Revie och Billy Bremner i spetsen. Jag räknar inte med någon kulinarisk sensation på en rökig pub i Leeds, men det kommer att bli många fina stories över ett gäng pints och lika klassiskt ”pub-grub”. Måste jag välja en person? Nej, det går inte, det blir hela truppen.

Personligt

Namn: Olof Lundh
Ålder: 40+
Yrke: Fotbollsreporter och krönikör med ansvar för fotbollskanalen.se
Bor: Stockholm
Familj: Sambo och två barn
Aktuell med: Fotbollskanalen.se är alltid aktuell