"Servera den bästa champagnen först"

"Servera den bästa champagnen först"

När vinexperten Håkan Larsson skålar in det nya året blir det självklart i champagne. För recept.nu berättar han om sitt nyårsfirande, hur man får den godaste champagnen samt vilka som är de bästa alternativen till den som inte vill ha bubbel i glaset. Dessutom ger Håkan Larsson här nedan sina bästa dryckestips för nyår.

Hur ska du fira nyår?
– Jag firar hos goda vänner. De bjuder på middag och jag har skämtsamt sagt att jag kommer bara jag får välja champagnen. Den champagne vi ska dricka köpte jag för flera år sedan, champagne mår bra av att lagras, den höga syrahalten bevarar drycken och gör att den håller längre.

Hur lagrar man bäst champagne då?
– En champagneflaska ska förvaras mörkt och ligga ner. Värme gör nämligen att drycken mognar fortare. Generellt kan man säga att all skumpa blir bättre om den lagras ungefär ett år.

Vad vill du äta på nyår?
– På nyår vill jag antingen ha skaldjur i mängder, såsom goda räkor, hummer och havskräftor eller en schysst kötträtt, gärna lamm. Det är viktigt att desserten inte är för tung så till efterrätt vill jag ha en bit ost, en av mina favoriter är grönmögelost, och till detta ett gott portvin. Måltiden avlutas sedan med kaffe, konjak och chokladtryffel som riktigt smälter i munnen.

Och champagnen när dricker du den?
– Under hela kvällen. Regeln är den att man serverar den bästa champagnen som välkomstdrink eller som aperitif, eftersom gästerna då är nyktra och därför bäst kan känna och njuta av smaken.

Och vad dricker den som vill ha ett billigare alternativ till champagne?
- Ett gott mousserande vin såklart, det finns bra sådana från 59 kronor och uppåt. Men jag vill dock tillägga att champagne inte behöver vara så fasligt dyrt, det finns champagnesorter för 200 kronor och uppåt som gör sitt jobb bra. Sedan är det så att ju mer man är beredd att betala desto bättre dryck får man, men detta gäller samtidigt bara upp till en viss gräns. Och liksom allt beror det ju på vilken finsmakare man är. Jag brukar jämföra champagne med jeans, du kan få ett par hållbara jeans för 200 kronor, men ibland vill man ha ett specifikt märke som kostar lite mer bara för att få känna den där extra känslan.

Och om man vill stå över bubblorna helt?
– Ja, om man inte gillar champagne eller kanske blir dålig i magen av bubblorna så föreslår jag att man skålar in det nya året med ett glas snällt rött vin, eller varför inte en whiskey med mycket vatten i.

Här nedan hittar du recept signerade Håkan Larsson!

Personligt

Namn: Håkan Larsson
Ålder: 55 år
Bor: På Lidingö utanför Stockholm
Familj: Hustrun Annika och döttrarna Elin, 24 år och Elsa, 22 år
Yrke: Redaktör och skribent på Allt om vin

Håkans dryckestips

BUDGET
7715 Cinzano Riserva, 59 kr
7742 Fuzion Brut, 72 kr
7567 2004 Rotari Brut Riserva, 98 kr

MELLAN
6505 2004 Graham Beck Blanc de Blancs Brut, 149 kr
7702 Jacquart Brut Mosaïque, Champagne, 209 kr
7867 2002 Palmer Millésime Brut, Champagne, 254 kr

LYX
7549 Pol Roger Brut Réserve, Champagne, 325 kr
7497 1999 Ayala Brut, 389 kr
7494 Krug Grande Cuvée, 1 275 kr

Håkan Larssons nyårsmeny