"Nyår är goda vänner och god mat"

"Nyår är goda vänner och god mat"

Jul- och nyårhelgen betyder mycket för Ernst Kirchsteiger. Den är för honom en tid för avkoppling, god mat och umgänge med nära och kära.Vi träffade honom och pratade favoritmat, hur man slipper stressen samt nyårsfirandet.

Hur firar du jul?
– I år firar jag jul med min fru och mina två söner och deras flickvänner hemma på gården, och det är precis där jag vill vara. Utomhus åker bönder förbi i sina traktorer, det luktar hästskit och katten leker i trädgården och inne i huset har vi tänt öppna spisen och en massa ljus.

Så det blir en ganska lugn jul då?
– Ja, i alla fall på julafton. På annandagen rensar vi Karlskoga och Degerfors på folk för då kommer hela släkten hem till oss, vi blir väl runt 35 personer. Det är härligt, när hallen är fylld med skor och man vet inte var man ska lägga alla jackor. Och det är så det ska vara tycker jag, för det gör inget om det blir lite stökigt, det handlar ju om att få tid att träffas, umgås och prata med varandra. Jag hoppas att umgänge blir årets julklapp nästa år,att människor slår av sina mobiler, ger varandra tid och delar tankar. Vi lever inte som mest när vi är på väg någonstans, utan när vi stannar upp och tar det lugnt.


Och vad serverar ni på julbordet?
– Vi äter en klassisk julmiddag med sill, skinka och revbensspjäll,och givetvis även stekt inlagd strömming och saffranspannkaka med klarbärssylt och vispad grädde, det är ett måste för mig. Jag gör allting själv, mycket har jag redan gjort i ordning och fryst in. Till allt detta dricker vi julmust, öl,snaps och en mumma med smak av kardemumma. Vi är en matglad familj, vilket jag gillar, vi mumsar och låter när vi äter. För mig är måltiderna bland de viktigaste stunderna på dygnet, då man sätter sig ner och umgås och pratar. Det ska vara som i en Fellinifilm med liv och rörelse. Idag är det många ungdomar som aldrig sitter ner och äter en ordentlig måltid hemma, det är sorgligt och jag hoppas att det vänder.

Vilken är favoriten på julbordet?
– Det måste nog ändå bli sill, det är något speciellt med den syrliga och söta smaken. Till det serverar jag sillpotatis,exempelvis King Edward, och så dricker jag helst och gärna öl.

Vad betyder julen för dig?
– För mig är julen jätteviktig. Det är en hållpunkt på året som man kommer ihåg. Det är även en tid för avkoppling och återhämtning.

Men för många är det snarare en stressig tid, med julmat som ska lagas, paket som ska köpas och hemmet som ska pyntas. Vad är dina tips för en rofylld jul?
– För det första måste man inse att julen inte är en tävling. Det handlar inte om vem som har gjort mest mat eller köpt störst paket, för i slutändan kanske man blir så slutkörd att man ändå inte orkar njuta av det. Julen handlar inte om materiella saker utan om en känsla, en stämning. Dessutom tycker jag att vi städar för mycket inför julen, som om vi tror att någon ska komma och bedöma våra hem. Släck ner lite istället, tänd ljus och ta det lugnt. Var ärlig mot dig själv och känn efter hur mycket du orkar.

Du lagade en massa gott i programmet Ernst jul. Vilken är din absoluta favorit där?
– Helt klart stekt inlagd strömming. Jag brukar säga att god inredning luktar stekt inlagd strömming. För det betyder att det är ett hem som doftar mat och aktivitet. Dessutom är strömming ett bra exempel på en billig råvara som man kan göra det mest fantastiska rätter av.

Hur firar du nyår?
– Vi bjuder hem några vänner och firar med god mat. Det blir grönärtspuré och vitlöksrostade krutonger,lax, apelsinkyckling, sallad och avslutningsvis en crème brulée, mums så smarrigt. Precis som nyår ska firas med goda vänner och god mat.

Personligt

Namn: Ernst Kirchsteiger
Ålder: 51 år
Familj: Fru och två söner
Bor: På en gård norr om Örebro
Aktuell med: Programmet Jul med Ernst,som sänds i TV4 lördag 20:e och måndag 22:a december

Läs hur Leila, Monika Ahlbergoch andra kockar firar jul och nyår!