"Min italienska sill är ett måste"

"Min italienska sill är ett måste"

Kokboksförfattaren Monika Ahlberg berättar för Köket.se om hur hon firar advent, vilka julbordsfavoriterna är samt varför man ska kolla på TV4 den 26 december.

Hur firar du advent i år?
– Det blir ju lite galet när man som jag börjar “fira jul” redan i oktober, ja ibland till och med i september vissa år, så den första fina adventskänslan är ju lite naggad i kanten. Men visst tar jag mig i kragen ändå och mys ar till det lite extra på första advent! I år bakar jag med barnen till en julbasar i deras skola och umgås med goda vänner. På mitt lusse bord finns både pepparkakor och lussekatter, ja, det är faktiskt enda gången jag äter lussekatter, just på Lucia!

Vad finns på ditt julbord? Vilken är din absolut favorit på julbordet när det gäller mat och/eller dryck?
– Jag är ganska traditionell om än något nytänk till de “vanliga”rätterna. Och med det menar jag exempelvis julkryddor i köttbullarna eller en bit chévre, lutfisken i en pudding, färg glada sallader med vackra inslag av granatäppelkärnor, torkade havtorn och goijibär, honungsglaserade revben och skinkgriljering med apelsinsmak, hemlagad senap och mina goda sillar. Min italienska sill är ett måste!

Hur ser nyår ut för dig i år. Lagar du maten själv och vad bjuder du då på?
– Jag har ju turen att vara bortbjuden varje nyår men om jag skullebjuda hem gäster och laga maten själv så skulle jag göra den precissom i nyårsprogrammet av Monikas mat som ju för övrigt sänds den26:e december!

Monikas advent