"Jag vill bjuda Zlatan på middag"

"Jag vill bjuda Zlatan på middag"

Matkreatören och kokboksförfattaren Monika Ahlberg är aktuell med en nya kokboken Monikas bästa menyer - för sommaren. För recept.nu berättar hon om det bästa med jobbet, bra kockegenskaper och varför hon helst av allt vill bjuda Zlatan på middag.
- Han skulle få vilt kött med tomat- och basilikasallad, säger en leende Monika Ahlberg.

Vad är typisk vårmat enligt dig?
– Det första som poppar upp är såklart sparris, men även rabarber, vilket jag har mycket själv av på tomten. Våren är en härlig tid, i början av året är det dåligt med färska råvaror och sen kommer april med allt som poppar upp ur jorden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få jobba med mat,. Jag älskar själv att äta, och även om jag inte skulle arbeta med det så skulle jag laga mycket mat ändå. Det är en njutning att få syssla med det här. Jag har alltid varit intresserad av färg, form och vackra ting, men det var när jag hamnade på Rosendahls trädgårdar i Stockholm som jag insåg att detta var vad jag ville göra. Jag är ju från början utbildad på Balettakademin.


Vad krävs för att bli en bra kock?

– God smak och kärlek till maten, då blir det automatiskt bra. Den som äter känner ju direkt om kocken har lagt ner omsorg i matlagningen. Sedan är det viktigt att man litar på råvarans egen smak, många är dåliga på detta och kryddar istället ihjäl maten. Det är nog det största felet man kan göra i köket, att krydda maten på fel sätt.

Vad bör det finnas i varje hushåll?

– En bra stekpanna. I dag finns det för mycket redskap, som man köper men som ändå bara hamnar i lådan. Ska man nu köpa en maskin tycker jag man ska satsa på en mixer, den funkar till allt.

Vad borde vi äta mindre respektive mer av?
– Halvfabrikat, det är inte så besvärligt att äta bättre. En del skyller på att det tar så lång tid att laga ordentlig mat, men det behöver det inte göra om man planerar rätt. Ska man göra köttfärssås så kan man ju göra en större sats och frysa in det som blir över. Dessutom är det viktigt att man är noggrann med vilka råvaror man använder. Det bästa är att äta efter säsong, för då smakar maten bäst. Och givetvis att tänka efter när man köper exempelvis kött, att det kommer från glada djur som har haft det bra.

Vem (nu levande eller död person) skulle du vilja bjuda på middag? Och vad skulle du bjuda på?

– Zlatan! Det skulle vara så roligt att få träffa honom. Alla mina barn spelar fotboll, så jag har blivit inspirerad av dem. Dessutom är det något visst med män som har talang och är extremt duktiga på en viss sak. Och Zlatan är ju makalöst duktig. Och vad jag skulle bjuda honom på? Nu bor han ju i Italien och är van vid god mat, men det skulle nog bli något vilt kött med en tomat- och basilikasallad.

Personligt

Namn: Monika Ahlberg
Ålder: 46 år
Bor: På Djurgården i Stockholm
Familj: Maken Thommy Berggren och barnen William, Rakel och Beata
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare
Aktuell med: Nya kokboken Monikas bästa menyer - för sommaren

Intervju: Leila Lindholm

"Jag är som mumsmums"