"Jag hade som hobby att måla påskägg"

"Jag hade som hobby att måla påskägg"

GI-gurun Ola Lauritzson firar påsk i Thailand i år, men hinner ändå med att äta favoriten sill med familjen i Skåne. Recept.nu träffade honom och tog reda på hur man gör för att skapa ett GI-vänligt påskbord.

Hur ser din påsk ut i år?
– Jag har just fått veta att jag ska tillbringa påsken i Thailand, min sambo jobbar med flyg och kan därför få tag i billiga biljetter. Men i Thailand blir det nog inget direkt påskfirande så först ska jag ner till mina föräldrar i Skåne några dagar och då lär det bli en hel del lamm, ägg och sill, som jag för övrigt fullkomligt älskar.

Blir det GI-mat även hos dina föräldrar?
– Ja, de försöker faktiskt laga GI-vänligt numera, min mamma är otroligt duktig på att laga mat.

Vilken är favoriten på påskbordet?
– Det måste nog bli lamm med brysselkål, ärtor och en god sås. Till detta dricker jag sedan ett gott, rött vin.

Vad betyder påsken för dig?
– Det senaste åren har jag varit i Spanien och spelat golf just över påsken så då har det inte blivit så mycket firande. Men när jag var liten hade jag faktiskt som hobby att måla påskägg, jag älskar att det är så pilligt. Och jag kunde ägna timmar åt att blåsa ut innehållet ur äggen, tricket är att göra ett litet, litet hål. Nackdelen är ju dock att man blir så fruktansvärt yr om man blåser med munnen som jag gjorde.

Ur GI-synpunkt. Vad ska man undvika på påskbordet?
– Påskmust ska man vara försiktig med och den söta påskölen bör man inte dricka alls. Och så detta hysteriska godisätande, sötsaker som är fullproppat med socker, färgämnen, härdade fetter och andra tillsatser.

Men lite godis hör väl påsken till?
– Jo, men det blir oftast inte så lite. Jag tycker att man istället ska utgå från nötter, torkad frukt och mörk choklad, det är mycket nyttigare och inte minst mycket godare. Våga testa. Efter några veckor har man vant sig av med sötsuget och skapat sig nya vanor.

Och dryck då. Vad finns i ditt glas under påsken?
– Det blir nog mest vin. Varför inte ett gott, mustigt, rött vin till lammet? Eller vatten smaksatt med exempelvis apelsinklyftor, det är lite festligt. Men vill man nu verkligen ha öl, så kör på en lightöl i alla fall.

Följer du detta slaviskt själv?

- Jag försöker, men samtidigt ska man inte gå till överdrift. En potatis hit eller dit gör inget, det när man börjar stoppa i sig fyra-fem stycken som börjar spela roll. Och är man nu så sugen på lite godis eller en öl, så okej då, men ta då en lång, rask promenad efteråt och passa på att njuta av ljuset och ledigheten.

Personligt

Namn: Ola Lauritzson
Ålder: 34 år
Familj: Sambo
Bor: Stockholm

Olas påskbord
Tummen upp
- Lamm
- Lax
- Sill (men skippa såsen)
- Ägg
- Brysselkål
- Nötter
- Torkad frukt
- Mörk choklad
- Vin
- Vatten

Tummen ner
- Sötsaker
- Påskmust
- Öl