"Jag blev hotad med köttyxa"

"Jag blev hotad med köttyxa"

I Primo Paolo åker Paolo Roberto runt i södra Italien och lagar mat med sina fastrar - något som kräver sin man.
- Att laga mat med mina fastrar är en fullkontaktsport, säger Paolo till recept.nu.

Vad kan vi vänta oss av Primo Paolo?
- Som min fru sa när hon fick se programmet: man får se en lite räddare Paolo än normalt i tv. Men annars så handlar det om syditaliensk mat. Vi rör oss i Kampanien som är en av jordens bördigaste regioner. Det handlar mycket om råvarorna, om vi behöver mozarella så åker vi till en gård och kollar när man mjölkar bufflar.

Hur bra är du själv i köket?
- Jag är nog ganska bra, men om man jämför med fastrarna så är jag en amatör. I första programmet var det ingen som trodde att jag kunde laga mat, och det tog mig tio program att vinna lite respekt. Men nu har jag nog kvalat in som tjock faster.

Du har sagt att laga mat med dina fastrar är den tuffaste match du gått...
- De är jävligt kritiska. De tycker det är kul att skälla och har ganska hårda nypor. Att laga mat är blodigt allvar. Jag har fått en del smällar och jag blev till och med hotad med en köttyxa när jag råkade kalla Carmela för Margherita…

Något speciellt som du lärde dig under inspelningen?

- Jag har lärt mig mycket men framför allt handlar det om små simpla råd. Den syditalienska maten är ganska enkel och då blir de små knepen viktiga, som hur man behandlar råvarorna, hur länge man ska låta vitlöken ligga i och sånt.

Vad gör just den italienska maten så speciell för dig?
- Det finns ingen italiensk mat utan det beror helt på vilken region vi talar om. Från det napolitanska köket kommer världens kändaste rätt som är pizzan. Mat från Neapel är väldigt nyttig. Bland annat äter man mycket tomatsås, och tomat innehåller antioxidanter som motverkar cancer. Så det spöar GI och all sån där skit.