"Jag bjuder släkt och vänner på brunch"

"Jag bjuder släkt och vänner på brunch"

Från sågspån och clowner till rim och vackra ord. Henry Bronett är just nu aktuell med diktsamlingen Närmare Nu. Vi träffade honom och fick bland annat reda på att han är en hejare på brunchbjudningar, drömmer om barndomens glace au four och ser sig som en het kycklingsoppa. Dessutom bjuder vi på recept från hans förra bok Största möjliga njutning.

Äter du frukost och i så fall vad äter du?
– Ja, det gör jag. På vardagarna äter jag antingen gröt med finhackade äpplen och russin eller mezeyoghurt med frukt och bär. På helgerna blir det desto mer, då brukar jag göra brunch och bjuda släkt och vänner som kommer förbi. Kalkon,ägg, korv, bröd och espresso, för att nämna lite. Ett tips för alla som liksom jag älskar grön tabasco är att koka ett ägg, ta ut gulan och hacka den, strö över tabascon och sedan lägga alltihop på en skiva surdegsbröd, det är bara så gott.

Nämn en av dina favoriträtter samt varför du gillar den?
– Vilken mat jag gillar beror på vilket humör jag är på, med andra ord är det svårt att välja en specifik favoriträtt. Men jag minns en födelsedag när jag var liten då jag, farmor och pappa var på Operakällaren och jag fick glaceau four. Den efterrätten med färska bär och maräng drömmer jag fortfarande om. Och jag höll ju på att glömma, farmor Kätes kycklingsoppa med chili och ingefära, det är definitivt en älsklingsrätt

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
– Middag äter jag nästan alltid hemma. Jag lagar maten själv eller ihop med andra om vi är flera till bords. Överlag tycker jag att det finns väldigt få restauranger med god mat i Stockholm.Häromdagen sa jag faktiskt åt en kock som dränkte min köttbit i en massa sås, och varför ska alla kockar salta maten så förbaskat mycket? Det kan man väl få göra själv.

Nämn en efterrätt du tycker om?
– Ja, det måste ju bli glace au four som jag nämnde tidigare eller en äkta Schwarzwaldtårta med färska körsbär och choklad. Jag gillar syrliga efterrätter.

Om du fick välja en frukt, vilken blir det då?
Nektarin,vilken frukt! Den är sötsyrlig, saftig och inte minst sensuell.Tänk dig en efterrätt på nektariner med mezeyoghurt och lönnsirap,är inte det sensuellt så vad är det då.

Vad har du för typiska cirkus-matminnen?
– Min förra bok Största möjliga njutning handlar om just detta, om kombinationen cirkus och mat. Efter att föreställningen är slut så går man ju allihop och käkar tillsammans. Eftersom det ofta är så många nationaliteter samlade på en cirkus så blir maten präglad därefter. Jag minns ett år då vi firade det kinesiska nyåret och en container hade byggts om till en matsal. Det bjöds på  orientaliskmiddag och efter att jag ätit mig mätt på första rätten så fick jag reda på att ju finare festen är desto fler rätter på bordet.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?
– Jag äter det mesta, men något jag är trött på är gräddsåser och annan fet och tung mat. Det intresserar mig inte det minsta.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?

Farmor Kätes kycklingsoppa, den är mustig, het och har temperament. Och man vill hela tiden ha mer. När man väl är klar är man mätt men inte däst.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa...). Vad skulle du då bjuda på?
– Freud eller Einstein kanske, jag älskar människor som använder hjärnan till att fundera över och försöka ta reda på varför vi finns. Jag skulle såklart bjuda på min kycklingsoppa med broccoli, ingefära, chili, koriander och potatis.

Personligt

Namn: Henry Bronett
Ålder: 46 år
Yrke: Författare, poet och föreläsare
Bor: Stockholm
Familj: Mamma och sonen Nathanel, 5 år
Aktuell med: Diktsamlingen Närmare nu

Här kan du se Henry Bronett i Efter tio.

Här hittar du Henrys blogg!

Henry Bronetts bästa recept