"Jag är som pizza - rund och god"

"Jag är som pizza - rund och god"

Joacim Cans är sångare i metalbandet Hammerfall. För recept.nu avslöjar Joacim vem som lagar maten hemma, vilka rätter som hör till favoriterna samt vad ingen kan få honom att stoppa i sig.

Vad äter du före du ska sjunga?
– Jag behöver tre timmar mellan mat och scenframträdande. Annars står jag med en stenhård mage och rapar i mikrofonen. Detta kan ibland vara ett problem när man är på turné, men jag går oftast ut och äter på restaurang än hetsäter halvkass mat på spelstället. Det blir dock inga tunga rätter som potatisgratäng, utan gärna kyckling med ris eller någon skön pastarätt.

Vad anser du är bra att äta för rösten?

– För rösten spelar maten inte så stor roll. Men allt sitter liksom ihop. Äter jag en tung maträtt så orkar jag inte ge allt när det väl är dags att sjunga. Jag föredrar kyckling, pasta, ris och grönsaker. Men efter spelningen blir det desto tyngre mat.

Vad anser du inte är bra att äta för rösten?
– Ja, all tung mat såsom pizza. potatisgratäng, kött, och potatismos!

Nämn tre av dina favoriträtter samt varför du gillar dem?
– Jag gillar porterstek. Att koka kött i porter skapar magi hos smaklökarna. Såsen som man gör på kokspadet är så god att man kan man dricka den med sugrör. Detta ska ätas med potatis och kokta grönsaker samt ett glas rött vin från Australien. En annan favorit är entrecote med gorgonzola. En härligt mörad köttbit som får ligga till sig medan man kokar ur stekpannan med rödvin. Sedan tillsätter man gorgonzolan samt lite grädde och fond. Behöver jag säga mer. Köttet serveras med halvbakad potatis penslad med smör samt en grönsallad. Ett glas rött till detta är aldrig fel. Jag utlovar en smaksensation.
Och sist men inte minst pasta carbonara. Det är en rätt med perfekt harmoni mellan pasta och övriga ingredienser. Varje tugga smakar likadant, men det gör inget. Jag äter den gärna med extra parmesan och en kall öl!

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
– När jag inte är på resande fot blir det hemlagat nästan varje dag blir det hemlagat. Och jag lagar nästan all mat hemma. Matlagning har blivit som en hobby och som terapi på senare tid.

Om du fick välja en frukt, vilken blir det då?
Banan! Perfekt för stressade människor som behöver äta snabbt och få i sig mycket energi på en och samma gång.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?
Surströmming! Mat ska både se god ut och lukta bra, annars blir det kortslutning i smaklökarna.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?
Pizza! Den är rund och god samt fylld av trevliga ingredienser!


Personligt

Namn: Joacim Cans
Ålder: 38 år
Yrke: Sångare
Bor: Göteborg
Aktuell med: Sitt band Hammerfall

Intervju: Henrik Norström/Lux

"Det roligaste är feedbacken från gästen"