"Jag är som en Paella - storslagen och färggrann"

"Jag är som en Paella - storslagen och färggrann"

Peter Norman är kock och matstylist. Han är kockutbildad i Paris och har arbetat på ett flertal krogar i Sverige. Tillsammans med systrarna Voltaire startade han Café Oscar och han har även har haft egen cateringfirma och drivit Restaurang Normans mat och form på Skeppsholmen i Stockholm. Under hösten 2007 utgavs den första gay-kokboken, Peters Pink! Den rosa kokboken. Här avslöjar Peter vem som lagar maten hemma och vem han helst av allt skulle vilja bjuda på middag.

Nämn tre av dina favoriträtter samt varför du gillar dem?
Paella, det är en sån härlig rätt att göra på sommaren. Jag brukar tillaga den utomhus. Allt med musselfond och kycklingfond är gott, det är mina favoriter. Jag tycker det är så gott med plockmat också så grillade gambas är en annan favorit, jag var precis i Italien och åt nyfångade gambas, väldigt gott. Alla typer av pastarätter är urgott. När man fyller munnen med pasta, såå gott.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
På sommaren äter jag hemlagat varje dag. Jag använder det jag får tag på. Jag brukar fiska gädda och gös, plocka kantareller och ta in grönsaker från landet. På vintrarna blir det att jag äter ute nästan varje kväll. Jag lagar all mat, min man Peter Carstens är den som lagar desserterna, syltar och saftar.

Om du fick välja en frukt, vilken blir det då?
Citron, annars persika. Persika är sensuellt, saftigt och gott. Egentligen tycker jag att all frukt är härlig. Jag är ingen sötgris utan brukar använda citron väldigt mycket i min matlagning.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?
Jag skulle inte kunna äta hund eller katt, känns som kannibalism för mig. Jag har jättesvårt för att äta mage också, det är som fett med hår på. Tuppkam har jag ätit en gång också, väldigt obehaglig känsla.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?
Det måste bli en Paella med skaldjur, musslor, gambas(vilda), kanin eller kyckling och kalamares(bläckfisk), rätten är storslagen och färggrann precis som jag.

Om du skulle laga mat till pridefestivalen, vad skulle du då bjuda på?
Jag skulle nog göra en cocktailbuffé med ost och drinktilltugg och friterad salvia och champagne. Mycket småplock så att det blir en mingelfest.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer) Vad skulle du bjuda på?
Alain Ducasse, han har ett restaurangimperium i Frankrike. Han känns trevlig och är söt. Jag skulle gärna bjuda på något från min trädgård. Något simpelt som kålpudding, för det lovar jag att han aldrig ätit.

Personligt

Namn: Peter Norman
Ålder: 44
Yrke: Kock/matstylist
Bor: Stockholm
Familj: Min man Peter Carstens
Aktuell med: Kokboken Pink!

Peter Normans recept