"Ingen mästerkock mäter sig med dem"

"Ingen mästerkock mäter sig med dem"

Nu är Paolo Robertos andra kokbok, Mina gästers mat, här. Köket.se träffade honom och pratade grilltävlingar, fastrar och napolitansk matkultur.

Du släpper nu en ny kokbok. Berätta, hurblev den till?
– För fem år sedan flyttade jag till radhus och där tävla de grannarna om att vara först ut och grilla på morgonen. Själv hade jag aldrig grillat förut, så eftersom jag inte hade de coolaste prylarna fick jag istället briljera med de godaste recepten. Så nästa gång jag åkte ner till Italien frågade jag min fastrar, närjag äntligen fick en syl i vädret, om de hade några bra grill recept. Det visade sig att alla tyckte sig ha det bästa grill receptet, och tredje världskriget utbröt. När jag sedan åkte till Sverige igen hade jag med mig en hel hög med recept, som slutligen blev den här boken.

Var det planerat med en andra kokbok?
– Inte från början, men eftersom den första boken (Mina fastrars mat, red.anm.) gick så otroligt bra och dessutom var så rolig att göra, så kände jag att det skulle vara kul att göra en till.

Och fastrarna fick vara med igen?
– Ja, i alla fall genom deras recept men annars så fokuserar den här boken på vänner som har betytt mycket för mig och som jag bjuder på mat.

Vad utmärker det italienska köket?
– Det finns ingen italiensk mat, utan mat från olika regioner. Men i det napolitanska köket som jag kör använder vi exempelvis ingen grädde, förutom i desserter. För oss är det olja som gäller, vilket både är nyttigare och godare.

Och detta är grunden i din matlagning?
– För min del är grunden mina fastrar som är grymma på att laga mat. Deras matkunskaper är en gammal tradition som gått i arv i flera hundra år. Det vet helt naturligt vad som funkar och vad som inte gör det. Det finns liksom i blodet och ingen mästerkock kan mäta sig med dem. Och nu har det gått i arv till mig och vidare till mina barn som redan hjälper till med maten hemma.

Vad är det som är så roligt med matlagning?
– Alltså jag vet inte om det är så roligt att laga mat egentligen, men det är kul att äta den och speciellt när man har gjort den själv.

Kan vi förvänta oss en tredje kokbok från Paolo Roberto?
– Ja, eventuellt, det beror på om någon köper den här.

Personligt

Namn: Paolo Roberto
Ålder: 40 år
Yrke: Kokboksförfattare, boxningspromotor och programledare
Bor: På söders höjder i Stockholm ”så nära himlenman kan komma”
Familj: Hustrun Lena och barnen Enzo och Elisa
Aktuell med: Boken Mina gästers mat, Paolos pizza & pasta, och Paolos stora italienska kokbok