"Hellre få men riktigt goda rätter"

"Hellre få men riktigt goda rätter"

Fredrik Eriksson är krögare på Långbro Värdhus och tillika en av Sveriges mest erkända kockar. För Köket.se berättar han om adventsfirandet, favoriterna på julbordet samt varför han vill ha hummer på nyår.

Hur firar du advent?
– Största delen av december tillbringar jag på krogen med att förbereda årets julbord. Advent är ju en uppbyggnad inför julen då man sätter igång med all julmat. Men självklart äter jag lussebullar och dricker glögg, min absoluta favorit är blåbärsglögg.

Vad finns på ditt julbord och vilken är din absoluta favorit påjulbordet när det gäller mat och dryck?

– I min familj brukar vi sprida ut julmaten och inte äta allt just på julafton. Men några riktiga julbord brukar det bli varje år, jaggår bland annat och kikar på vad konkurrenterna gör och vi brukar fira min pappas födelsedag på lucia med att äta julbord. För mig är det inte mångfalden som är det viktigaste på julbordet utan hell redå få men riktigt goda rätter. Det är svårt att välja en favorit, men Janssons frestelse är otroligt gott och några julöl och snapsslinker alltid ner, gärna snaps med smak av apelsin och honung.

Hur ser nyår ut för dig i år?
– Jag brukar oftast jobba på nyår, men i år har vi faktiskt stängt så nu vet jag inte riktigt vad vi ska göra. Däremot vet jag att jagvill ha lättare mat efter all denna rätt tunga julmat, hummer är alltid gott, eller varför inte en meny med asiatiska toner som exempelvis grillad fisk. Det är roligt att få inspiration från andra länder.

Fredrik Erikssons goda jul