"Fjällbackaborna är väldigt stolta"

"Fjällbackaborna är väldigt stolta"

Att författaren Camilla Läckberg är duktig på att skriva vet nog de flesta. Men att hon älskar att laga mat är kanske inte lika känt, ännu. För nästa vecka släpps kokboken Smaker från Fjällbacka som hon gjort tillsammans med barndomsvännen och stjärnkocken Christian Hellberg. Köket.se träffade Camilla Läckberg som berättade om nya boken, sina kokkonster och stolta Fjällbackabor.

Hur kommer det sig att du gör en kokbok?
– Jag och Christian Hellberg, sprang på varandra på stan för drygt två år sedan, och redan då hade jag en dröm om att göra en kokbok. Vi är gamla barndomsvänner och han tyckte det var en bra idé så jag bollade den vidare till mitt förlag. Då hände ingenting mer men förra våren ringde förlaget och sa ”nu kör vi”. Och då gick allting plötsligt väldigt snabbt. Jag och Christian åkte till Fjällbacka och till bringade två sommar veckor där och lagade maten. Sedan for vi även dit en helg i vintras för att få bilder som passar till den säsongen.

Ja, Fjällbacka dyker upp igen, precis som i dina deckare?

– Ja, både jag och Christian är uppvuxna i Fjällbacka, så det blev självklart att göra en bok där ifrån. Maten är inspirerad frånFjällbacka, eller västkusten överlag, så därför är det såklart mycket fisk-och skaldjursrecept i boken. Vi hade en uttalad idé om att göra enkel mat som vem som helst kan tillaga i sommarstugan och där alla ingredienserna finns att köpa på Konsum i Fjällbacka.
 
Hur pass duktig är du i köket?

– Jag är en amatör i köket men jag älskar att laga mat. Och därför var det extra fantastiskt att få göra detta ihop med Christian, som är en suveränt duktig kock och vi har ju kommit på idéerna till recepten tillsammans.

Vad tycker Fjällbacka borna om all uppmärksamhet?
– De tycker det är otroligt kul med boken och har verkligen ställtupp. De har bland annat lånat ut sitt porslin, sina båtar,  ja de är väldigt stolta faktiskt.

Vem tror du kommer att köpa boken, förutom alla Fjällbacka bor?
– Alla som gillar mat från västkusten och fina kokböcker, det är en bok med bilder att drömma sig bort i. Den innehåller många lokala Fjällbacka recept, bland annat min pappas plättar. Det var min pappa som odlade mitt matintresse, han var otroligt duktig på att laga mat.

Blir det några fler kockböcker?
– Jag skulle gärna göra fler matböcker, men vi får vänta och se hur det går med den här boken först.Personligt

Namn: Camilla Läckberg
Ålder: 33 år
Bor: Stockholm
Familj: Två barn samt pojkvännen Martin Melin
Yrke: Författare
Aktuell med: Matboken Smaker från Fjällbacka, tillsammans med kocken Christian Hellberg.

Intervju: Art Smith

"Knäckebröd är otroligt gott"

Smaker från Fjällbacka