"Farsans bil kallades vitlöksexpressen"

"Farsans bil kallades vitlöksexpressen"

Paolo Roberto, aktuell med tv-programmet Primo Paolo, om blodpudding, genusvetenskap och vitlöksexpressen.

Vilken matkultur växte du uppmed?
– Grunden var italiensk – det vill säga tomatsåser. Och när mammaoch pappa la krut på matlagningen blev det alltid italienskt. Menvi har även käkat blodpudding flitigt hemma, det var en av farsansfavoriter.

När blev du intresserad av matlagning?
– Det har jag alltid varit. Min uppväxt är präglad av mammas ochpappas ständiga jakt på råvaror. Olivolja fanns som sagt inte iSverige då, och inte vitlök heller. Farsans bil kalladesvitlöksexpressen av polarna i fotbollslaget, och var den man helstundvek i skjutsen till matcherna. När polarna sedan kom hem tillmig så möttes de av salsiccia hängandes i badrummet.

Som matlagande man under 60-talet tillhörde Paolos pappa enminoritet – och Paolo konstaterar beklagande att inte mycket harändrats i Italien. Hemma hos familjen Roberto i Sverige ser detdock annorlunda ut.
– Min fru har läst genusvetenskap. Det innebär att jag både diskaroch lagar mat.

Är du feminist?

– Nej. Jag är humanist och tror på allas lika värde, det är enväsentlig skillnad. I de blindas rike är den enögde genusvetarenkung. Eller, förresten, drottning menade jag.


Intervjun är publicerad i samarbete med FOOD - ett nytt matmagasinför män.

Här hittar du recepten från Paolo Robertos